Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Puhemiesvaltuusto jätti kansalaisaloitteet valiokuntien vastuulle

17.4.2013 14.59

Lasse Leipola

Eduskunnan puhemiesneuvosto linjasi tänään keskiviikkona, että valiokunnilla on kuusi kuukautta aikaa ilmoittaa kansalaisaloitteen tekijöille, mihin toimenpiteisiin aloite johtaa.

Lisäksi puhemiesneuvosto linjasi, että valiokunta voi ehdottaa mietinnössään täysistunnolle aloitteen mukaisen lain säätämistä sellaisenaan, muutettuna tai hylkäämistä.

”Vihreät edustajat tulevat valiokunnissa äänestämään kansanvallan eli mietinnön kirjoittamisen puolesta. Mikäli emme kannata itse aloitteen sisältöä, esitämme luonnollisesti, että mietintö hylkää esityksen. Näin asiasta päästäisiin kaikissa tilanteissa äänestämään eduskunnan suuressa salissa. Sen ovat kansalaisaloitteen tekijät ansainneet”, vihreiden Tuija Brax kirjoittaa vihreiden sivuilla.

Valiokunta voi myös päättää, että käsittelystä luovutaan, mutta tällöinkin aloite jää odottamaa mahdollisia myöhempiä käsittelyitä.

”Tämä takaa mietinnön kirjoittamisen kannattajille erittäin hyvät mahdollisuudet pitää esillä näkemystään siitä, että kansalaisten aloitteellisuus ansaitsee tulla käsitellyksi perin pohjin niin valiokunnassa kuin sitten valiokunnan mietinnön pohjalta eduskunnan istuntosalissa kaikkien edustajien käsittelyssä”, Brax selventää.

Historian ensimmäinen, turkistarhauksen kieltämistä koskeva kansalaisaloite tulee eduskunnan lähetekeskusteluun ensi viikon torstaina.

kansalaisaloittet 
Viite