Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Puitteet EU:n poliisi- ja pakolaispolitiikalle

10.12.2009 15.29

Vihreä Lanka

  • Tukholman ohjelman on tarkoitus antaa puitteet EU-maiden poliisi-, tulli- ja oikeusyhteistyölle sekä turvapaikka-, maahanmuutto- ja viisumipolitiikalle vuosiksi 2010–2014. Sopimus on jatkoa Tampereella vuonna 1999 aloitetulle oikeus- ja sisäasioiden yhteistyölle. Tampereen ohjelmaa seurannut Haagin viisivuotisohjelma päättyy tänä vuonna.

  • Sopimuksen kuumia perunoita ovat olleet maahanmuuton lisäksi tasapaino turvallisuuden ja perusoikeuksien välillä sekä samaa sukupuolta olevien rekisteröityjen parien ja jäsenmaiden viranomaispäätösten tunnustaminen kaikkialla unionissa.

  • Ihmisoikeuksien alivaliokunnan puheenjohtaja Heidi Hautala (vihr) pitää ohjelman hyvinä puolina kansalaisoikeuksien vahvistamista ja ihmisoikeuksien toimintaohjelman kehittämistä ulko- ja sisäsuhteissa.

  • Sisäasiainministeriön valtiosihteerin Antti Pelttarin mukaan tärkeimpiä Tukholman ohjelman tuomia uudistuksia on poliisiyhteistyön tehostuminen EU:ssa. Tiedonvaihto lisääntyy ja rekistereitä yhdistetään. Lisäksi Pelttari pitää merkittävänä EU:lle laadittavaa sisäisen turvallisuuden strategiaa.

  • Oikeusministeriön mukaan Suomelle on tärkeää EU:n aktiivinen jäsenyys Haagin yksityisoikeuden konferenssissa. Rikoksista epäiltyjen ja syytettyjen oikeudet ovat olleet Suomelle yksi prioriteetti ohjelmassa.

Laura J. Rantanen, Taina Tervonen
Viite