Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Silvia Modig.
Parempia sloganeita. Toimittaja Silvia Modigin mukaan uuden ryhmän on tarkoitus toimia ajatushautomona kaikille vasemmistopuolueille.Mikael Ahlfors

Parempia sloganeita. Toimittaja Silvia Modigin mukaan uuden ryhmän on tarkoitus toimia ajatushautomona kaikille vasemmistopuolueille.

Kulttuuriväki puunaa vasemmiston imagoa

28.1.2010 15.49

Riikka Suominen

Selvä askel kohti uutta punavihreää vasemmistoa. Sellaisena vasemmistolaiset kulttuurintekijät pitävät viime viikolla perustamaansa toimintaryhmää.

Vatakiksi nimettyyn ryhmään on liittynyt yli 200 jäsentä.

Liike kumpuaa tyytymättömyydestä nykyisiin puolueisiin, etenkin vasemmistoliittoon.

”Olin ilahtunut, että Vatakista löytyi ryhmä samanmielisiä ihmisiä. Minusta vihreät ovat liian oikeistolaisia ja vasemmistoliiton konservatiivit haluavat vain työpaikkoja hinnalla millä hyvänsä, vaikka ydinvoimaloita rakentamalla”, sanoo sarjakuvataiteilija Johanna Rojola, yksi ryhmän koollekutsujista.

Ryhmän taustalla on väkeä muun muassa vasemmistoliiton punavihreästä paikallisosastosta Vasemmistolinkistä.

Rojolan mukaan suomalaisella puoluekentällä olisi tilaa uudelle punavihreälle puolueellekin, mutta sellaista Vatakista ei olla sorvaamassa. Toimintaryhmä haluaa lähinnä elvyttää kanveesissa kituvan vasemmiston.

Toimittaja, vasemmistoliiton sitoutumaton kaupunginvaltuutettu Silvia Modig harmittelee vasemmistoliiton onnetonta julkisuuskuvaa.

”Vasemmistoliiton puolueohjelma on jo punavihreä, mutta mielikuva puolueesta on moottoriteitä ja ydinvoimaa”, Modig sanoo.

”Meidän pitää miettiä, mitä vasemmistolaisuus edes on vuonna 2010. Tällä hetkellä oikeisto on trendikäs, uusiutuva, eteenpäinmenevä. Nyt me yritämme löytää vasemmistolle uutta imagoa ja sloganeita.”

Vasemmistoliiton puheenjohtajaa Paavo Arhinmäkeä kulttuuriväen aktiivisuus ilahduttaa.

”Puolue tukee tällaista liikehdintää, muttei pyri ohjaamaan tai neuvomaan. Pikemminkin toivomme, että sieltä päin tulee meille ehdotuksia.”

Arhinmäki kiistää olleensa itse junailemassa Vatakia ja kertoo kuulleensa perustamistilaisuudesta muiden tavoin Facebookin kautta.

Vatak painottaa itsenäisyyttään vasemmistoliitosta, mutta sillä on oikeus tehdä ehdotuksia suoraan puolueen johdolle.

Arhinmäki odottaa, että ryhmä antaa konkreettisia esityksiä kulttuuripolitiikasta, mutta myös ryydittää vasemmistoliiton kesäkuussa hyväksyttävää tavoiteohjelmaa.

Arhinmäen mielestä Vatak pystyy ajamaan asioita, vaikkei lähtisikään osaksi puoluekoneistoa.

”Päätökset tehdään puolueissa, mutta niihin voi vaikuttaa ulkoapäin. Hyvä esimerkki tästä on se, miten kulttuuriväki onnistui aktiivisuudellaan pysäyttämään tekijänoikeuslain muutokset”, Arhinmäki sanoo.

Silvia Modigin mukaan Vatakin on tarkoitus toimia ajatushautomona kaikille vasemmistopuolueille, siis myös sosiaalidemokraateille ja Suomen kommunistiselle puolueelle.

Vatakin toiminta hahmottuu Modigin mukaan tarkemmin ensi tiistain suunnittelukokouksessa.

Mitä Vatak sitten ajaa?

”Vähemmän ja hitaammin. Kaikkein radikaaleinta on tällä hetkellä haluta vähemmän, hankkia vähemmän rahaa, tyytyä pienempään taloon, pärjätä ilman autoa”, Johanna Rojola sanoo.

taide 


Lisää aiheesta:



Viite