Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Kristian von Essen.
Elävä yrittäjä. Kahvibisnestä tekevän Kristian von Essenin mielestä työntekijöiden palkkaaminen on pienemmille yrityksille tällä hetkellä aivan liian vaikeaa.Mikael Ahlfors

Elävä yrittäjä. Kahvibisnestä tekevän Kristian von Essenin mielestä työntekijöiden palkkaaminen on pienemmille yrityksille tällä hetkellä aivan liian vaikeaa.

Puolueet kisaavat nyt veroilla

17.6.2010 14.56

Vihreä Lanka

tästä se alkaa. Tänä viikonloppuna käytävät minihallitusneuvottelut ja maanantaina julkistettava valtiovarainministeriön verotyöryhmän väliraportti panevat vauhtia keskusteluun verotuksen kokonaisuudistuksesta.

Keskustelun käytännön seurauksista saadaan esimakua jo syksyllä hallituksen budjettiriihessä.

Isot ratkaisut ovat kuitenkin jäämässä vaalien jälkeen huhtikuussa käytäviin hallitusneuvotteluihin. Verotuksen uudistamisen haasteena on varmistaa hyvinvointipalvelujen rahoitus talouskasvua tukahduttamatta. Samalla valtion menojen ja tulojen pitäisi pysyä tasapainossa.

Viimeksi tällä viikolla EU-komissio talouskomissaari Olli Rehnin johdolla moitti Suomea siitä, että maa kuluttaa enemmän kuin ansaitsee. EU:n vakaussopimuksen mukaan maan budjettialijäämä saa olla enintään kolme prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Suomen talous on päätymässä tänä vuonna 4,1 prosenttia miinukselle.

”Uskon, että hallituspuolueet ovat yksimielisiä siirtymisestä verotuksen kiristämisen tielle”, vihreiden puheenjohtaja, työministeri Anni Sinnemäki sanoo.

Enää pitäisi tietää, mitä veroja kiristetään, ja kuinka paljon.

Näillä näkymin hallituspuolueet haluavat ensi hätään talouskasvun nimissä helpottaa erityisesti yritysten elämää yhteisöveroa keventämällä.

Vihreillä on selkeä visio omista verotavoitteistaan. Ympäristö-, energia- ja arvonlisäveroa on nostettava, samoin kiinteistöveroa.

”Kiinteistöveron rooli kuntien palveluiden rahoittamisessa on Suomessa hyvin pieni verrattuna muuhun Eurooppaan”, Sinnemäki sanoo.

Ympäristö- ja arvonlisäveron kaltaiset välilliset verot ovat Sinnemäen mukaan turvallisia ratkaisuja, koska ne eivät hidasta talouskasvua toisin kuin esimerkiksi työn verotus.

Yrittäjille vihreät olisi valmis antamaan, mutta myös ottamaan.

Hetemäen työryhmässä on ennakkotietojen mukaan pohdittu ainakin yritysten yhteisöveron keventämistä nykyisestä 26 prosentista neljällä prosenttiyksiköllä.

Sinnemäen mukaan vihreät on valmis alentamaan yhteisöveroa, jos pääomaveroa ja osinkojen verotusta kiristetään. Neljän prosenttiyksikön kevennystä yhteisöveroon hän pitää kuitenkin liian suurena. Työministeri toivoo, että vaikeita ratkaisuja tehdään mahdollisimman pian.

”On yrittäjien kannalta pitkä aika, jos ratkaisut tehdään vasta vuoden 2011 vaalien jälkeen.”

Juuri nyt näyttää siltä, että lähikuukausina suurin huomio kiinnitetään nimenomaan yritysten verotukseen ja talouskasvun tukemiseen.

Tämä johtuu siitä, että puolueet haluavat laatia valtion menoja karsivat leikkauslistat vasta vaalien jälkeen.

Helsingin keskustassa kolmea Kaffecentralen-myymälää pyörittävä yrittäjä ja vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Kristian von Essen toivoo pikaisia toimia työvoiman palkkaamisen helpottamiseksi ja kannustinloukkujen poistamiseksi.

”Nyt työn vastaanottaminen ei kannata, joten työn tarjoaminenkin on vaikeaa. Ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkaaminen pieneen yritykseen on monella tavalla liian hankalaa. Tähän verrattuna esimerkiksi osinkoverotuksen merkitystä on liioiteltu.”

Yrittäjäjärjestöjen viime päivinä esittämiä vaatimuksia laajoista veronkevennyksistä von Essen pitää epärealistisina. Veronkiristyksiä alkaa joka tapauksessa napsahdella lähiaikoina. Arvonlisävero nousee jo heinäkuussa prosenttiyksiköllä, ja ensi vuonna kiristyvillä ympäristöveroilla on tarkoitus kerätä 700 miljoonaa euroa.

Jenni Leukumaavaara, Hannu Hallamaa

verotus 


Lisää aiheesta:Viite