Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emilia Pippola

Lapset leikkivät pallolla.
Hiekkalaatikolla. Puolueet tunnustelevat jo tulevien hallitusneuvotteluiden asetelmia.Emilia Pippola

Hiekkalaatikolla. Puolueet tunnustelevat jo tulevien hallitusneuvotteluiden asetelmia.

Puolueet miettivät kuka leikkii kenen kaa

30.11.2009 15.26

Jukka Vahti

Puolueet ajavat nyt täyttä päätä itseään asemiin seuraavia eduskuntavaaleja varten. Viime päivinä käydyn kipakan julkisen sananvaihdon voi tulkita vaalitaiston varhaiseksi lähtölaukaukseksi.

Viime päivinä median päähuomio on tosin ollut puolueiden aloittamassa hiekkalaatikkoleikissä, jossa tärkeintä on seuraavien hallituskumppanien valitseminen.

Suomen lähivuosien suurimmat poliittiset haasteet, eli verokysymykset, ilmastopolitiikka ja sosiaaliturvan uudistaminen jäivät vähemmälle huomiolle. Eli mitä viikonlopusta jäi käteen?

Keskustalainen pääministeri Matti Vanhanen varoitti sdp:n olevan vaarassa jäädä seuraavan hallituksen ohjelman valmistelun ulkopuolelle jo puolitoista vuotta ennen vaaleja.

Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen makusteli porvariyhteistyön mahdollisuuksia.

Vihreiden puoluesihteeri Panu Laturi totesi, että vihreiden olisi hankalaa mennä samaan hallitukseen perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien kanssa.

Olemmeko tämän viikonlopun jälkeen viisaampia seuraavan hallituksen suhteen, vai oliko kyseessä vain huomionkipeiden puolueiden kilpailu julkisuudesta?

"Kaiken kaikkiaan on hyvä, että vaaliraha-asioiden jälkeen politiikka on taas palannut politiikkaan. Moni taho puhui nyt siitä, minkälaista politiikkaa jatkossa halutaan tehdä", Panu Laturi kiertää kysymyksen.

Mutta miksi ylipäätään kannattaa sulkea mitään puolueita yhteistyön ulkopuolelle, kun vaaleihin on vielä aikaa? Onko mahdollista, että esimerkiksi vihreät joutuu vielä tarkistamaan kantaansa perussuomalaisten suhteen ennen vaaleja tai viimeistään hallitusneuvotteluissa?

"Vihreissä ollaan avoimia keskustelulle. Mutta näiden puolueiden nykyisellä politiikalla heidän kanssaan olisi hyvin vaikea lähteä hallitusyhteistyöhön", Laturi toteaa.

Vihreän Langan lista siitä, mistä pitäisi oikeasti puhua ennen eduskuntavaaleja 2011:

  • Veropolitiikka. Miten valtion velan kasvuun reagoidaan seuraavalla hallituskaudella ilman että köyhimpien asema kurjistuu entisestään?
  • Sosiaaliturva. Mitä tapahtuu Sata-komitean jälkeen vai tapahtuuko mitään? Koska suomalaiseen sosiaaliturvaan uskalletaan tehdä todellisia rakenteellisia uudistuksia?
  • Terveydenhoidon uudistaminen. Kunta- ja palvelurakenneuudistus, eli Paras-hanke on jämähtänyt kuntaliitoksiin, ja isot terveydenhuoltoon ja erikoissairaanhoitoon liittyvät rakenteelliset uudistukset ovat vasta edessä.
  • Ilmastopolitiikka. Mitä eri puolueet ovat valmiita tekemään jo seuraavalla vaalikaudella sen eteen, että hallituksen tänä syksynä hyväksytty ilmasto- ja energiapoliittinen tulevaisuuselonteko muuttuu tavoitteista teoiksi?  

 

 
Viite