Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Putin, taiteilijat ja sterilisaatio agendalla – vihreiden puoluekokous lähestyy

15.5.2014 9.20

Juha Honkonen

Vihreiden puoluehallitus otti lauantaina kantaa aloitteisiin, joista päätetään Jämsän puoluekokouksessa kesäkuun alussa. Suurta vääntöä ei tällä kertaa ole odotettavissa, sillä aloitteille näytettiin pääosin vihreää valoa.

Aloitteissa vaaditaan muun muassa työttömien sekä taiteen- ja tieteentekijöiden aseman parannusta, kesäajasta luopumista, sterilisaation ikärajan laskemista ja erilaisten perheiden tasa-arvoa. Aloitteet on nähtävissä osoitteesta www.vihreat.fi/puoluekokous2014.

Puoluekokouksen kiinnostavin keskustelu käytäneen poliittisesta ohjelmasta. Puoluesihteeri Lasse Miettinen arvelee, että eniten huomiota saa vihreiden kanta puolustuspolitiikkaan.

”En usko vihreiden pitkäaikaisen, kielteisen Nato-kannan muuttuvan, mutta mitä muuta ohjelmassa sanotaan? Halutaanko eurooppalaista puolustusta jotenkin syventää?” Miettinen pohtii.

Puoluehallituksen tuoreessa esityksessä asia muotoillaan näin:

”Suomi edistää EU:n yhteisen kriisinhallinnan organisointia ja toimintakykyä sekä pyrkii varmistamaan turvallisuutensa liittoutumalla sotilaallisesti lähtökohtaisesti muiden EU-maiden kanssa. Myös puolustusyhteistyötä kehitetään muiden Pohjoismaiden kanssa. Natoon ei tule hakea ilman kansanäänestyksen hyväksyntää.”

Esiin noussevat myös EU:n Venäjä-pakotteet.

”Mitä pitää ajatella siitä, että Vladimir Putin miehittää osia Euroopasta?” Miettinen sanoo.

Kuuma aihe lienee myös puolueen lähteminen hallituksesta, jos Fennovoiman lupa viedään eduskuntaan. Aikaa keskustelulle pitäisi olla hyvin, sillä kokous on pidennetty kolmipäiväiseksi.

Viime puoluekokouksessa kaksi asiaa puhuttivat henkilövalintojen ohella: kahden puheenjohtajan malli ja alkoholin myynti ulos ravintolasta tai pienpanimolta.

Kahden puheenjohtajan malli päätettiin selvittää, ja nyt asiasta on tehty konkreettinen esitys. Sen mukaan toisen johtajan tulisi olla nainen ja toisen mies. Läpimeno vaatii kolmen neljäsosan enemmistön. Sen saaminen on epätodennäköistä.

Alkoholin myyntivapautta on edistetty alkoholilain käsittelyssä. Lakiesityksessä vapaus annettaisiin korkeintaan 4,7 prosentin vahvuisille juomille.

Tällä kertaa henkilövalintoja ei tehdä.

vihreät 
Viite