Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / NWFblogs (CC-BY-NC-ND)

Mielenosoitus.
PLIIS... Lokakuussa järjestetty mielenosoitus vetosi presidentti Barack Obamaan: "Yes you can stop the Keystone XL Pipeline". Vastustajat kokoontuvat seuraavan kerran sunnuntaina Washingtonissa Valkoisen talon edustalla.Flickr / NWFblogs (CC-BY-NC-ND)

PLIIS... Lokakuussa järjestetty mielenosoitus vetosi presidentti Barack Obamaan: "Yes you can stop the Keystone XL Pipeline". Vastustajat kokoontuvat seuraavan kerran sunnuntaina Washingtonissa Valkoisen talon edustalla.

Putkisuunnitelma kuumentaa Pohjois-Amerikassa

2.11.2011 7.54

Lasse Leipola

Keystone XL on ollut yksi Pohjois-Amerikan ympäristöväen kuumimpia puheenaiheita tänä syksynä. Kyse on TransCanada -yhtiön suunnitelmasta jatkaa Kanadan Albertasta Yhdysvaltain Oklahomaan kulkevaa Keystone-öljyputkea aina Meksikonlahden rannalle saakka. Nimen XL-liite viittaa juuri tähän kiisteltyyn jatkeeseen.

Tarkoituksena on, että Kanadasta kuljetettaisiin entistä enemmän öljyhiekasta valmistettua raakaöljyä Yhdysvaltoihin jalostettavaksi. Amerikkalaiset ympäristöjärjestöt ovat vastustaneet hanketta, koska se sitoo maan vuosikymmeniksi saastuttavien polttoaineiden käyttöön. Öljyhiekan jalostaminen vaatii tavallista öljynjalostamista enemmän energiaa ja aiheuttaa enemmän tuhoa ympäristölle.

Kongressin energia- ja kauppavaliokunnan puheenjohtaja Henry Waxman onkin vedonnut maan ulkoministeriöön, jolla on asiassa päätäntävalta, ja kutsunut hanketta ”usean miljardin investoinniksi likaisimpaan mahdolliseen polttoaineeseen”.

Myös monet julkkikset ovat ryhtyneet vastustamaan hanketta. Näyttelijä Alec Baldwin vetosi lokakuussa Occupy Wall Street -aktiiveihin, että nämä kääntäisivät katseensa ympäristöasioihin ja ehdotti Occupy Keystone XL Pipeline -mielenosoituksia. Myös monet Baldwinin kollegat kuten Mark Ruffalo ja Robert Redford ovat ilmoittaneet vastustavansa hanketta.

Runsas vastustus on huomattu myös Valkoisessa talossa. Presidentti Barack Obaman hallinto onkin jo vihjannut, ettei rakennuslupaa tulla myöntämään vuoden loppuun mennessä, kuten aiemmin on ollut tarkoitus.

Brittilehti Guardianin mukaan myös Nebraskan osavaltio voi vielä kaataa putkihankkeen tällä viikolla alkaneessa käsittelyssä, jossa pohditaan putken vaikutusta tärkeään pohjavesialueeseen.

Kanadan luonnonvaraministeri Joe Oliver sanoi maanantaina uutistoimisto Reutersille, että jos lupaa ei tule, yhtiö voi myydä öljynsä muualle. Hän muistutti, että Kanadassa suunnitellaan myös putkea Tyynen valtameren rannikolle, jonka kautta öljyä voidaan myydä Aasiaan.

Suunnitellussa putkessa kulkisi päivittäin jopa 700 000 barrelia raakaöljyä. Oliverin mukaan Kanadan öljyhiekkareserveissä on yhteensä 174 miljardia barrelia öljyä, mikä tekee siitä yhden maailman merkittävimmistä energiasuurvalloista.
Viite