Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Noora Jussila

Peter Latham ja kasa puuta.
Alakynnessä. Brittien PEFC:n puheenjohtaja Peter Latham yrittää saada merkkinsä kysyntää kasvuun.Noora Jussila

Alakynnessä. Brittien PEFC:n puheenjohtaja Peter Latham yrittää saada merkkinsä kysyntää kasvuun.

Puusertifikaateista käydään kovaa taistoa

30.10.2009 8.40

Noora Jussila

Kahden kilpailevan sertifikaatin, FSC:n ja PEFC:n taistelu puu- ja paperimarkkinoiden herruudesta kovenee.

Paljon puuta ostavassa Isossa-Britanniassa eniten kysyntää on ympäristöjärjestöjen perustamalla FSC-sertifikaatilla. Metsäalan oma merkki PEFC joutuu tyytymään yhteen kolmasosaan sertifioidun puun kysynnästä.

Ison-Britannian PEFC yrittää nyt tasata markkinatilannetta osin suomalaisrahoilla, kertoo maan PEFC:n puheenjohtaja Peter Latham.

Merkin markkinointiin Briteissä virtaa rahaa Suomesta, Ruotsista ja Norjasta, koska näillä on tarjota lähinnä PEFC-puuta ja paperia.

Sertifikaateissa on kyse isoista rahoista, sillä yhä useammat kuluttajat ja hallitukset kysyvät vastuullisuudesta kertovaa merkkiä hankinnoista päättäessään.

Suomesta markkinointia on tukenut metsäelinkeinoa edistävä Suomen metsäsäätiö. Säätiö on tukenut Ison-Britannian PEFC:tä jopa sadallatuhannella eurolla vuosittain. Tänä vuonna tukisumma oli 60 000 euroa.

Ensi vuonna tukea ei enää anneta, sillä Ison-Britannian PEFC:llä alkaa olla omiakin tuloja. Hollannissa on alkamassa samanlainen markkinointikampanja, jota Suomen metsäsäätiö aikoo tukea.

”Olemme halunneet tukea PEFC:n markkinointia, sillä Suomen metsät ovat 95-prosenttisesti PEFC-sertifioituja. Tavoitteenamme on, että puutavaramme ja paperimme ovat samalla viivalla muiden sertifikaattien kanssa”, sanoo toiminnanjohtaja Liisa Mäkijärvi.

Säätiö perii metsäkauppojen yhteydessä vapaaehtoista menekinedistämismaksua ja ottaa vastaan lahjoituksia.

Yksi suurimmista PEFC:n voitoista Briteissä oli, kun talouslehti Economist siirtyi lokakuussa käyttämään PEFC-logoa merkkinä paperinsa alkuperästä.

FSC on WWF:n ja Greenpeacen vuonna 1995 kehittämä metsäsertifikaatti. Merkki kehitettiin erityisesti trooppisiin maihin, joissa metsänkäyttöä ei säädelty laissa. Suurin osa FSC-sertifioiduista metsistä sijaitsee yhä trooppisissa maissa.

PEFC on 1991 perustettu kansainvälinen järjestelmä, joka varmistaa, että kunkin maan omat sertifiointijärjestelmät noudattavat vaadittuja standardeja. Suomesta PEFC:hen kuuluu metsäsektorin toimijoiden FFCS-järjestelmä.

Molempien toteutumista valvovat ulkopuoliset auditointiyritykset.

metsäteollisuus 




Viite