Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Wikimedia Commons

Lupiini
Kaunis. Lupiini on helposti leviävä vieraslaji.Wikimedia Commons

Kaunis. Lupiini on helposti leviävä vieraslaji.

Puutarhoista karanneet vieraslajit uhka monimuotoisuudelle

7.5.2014 12.42

Hannele Suojanen

Puutarhoista luontoon leviävät vieraslajit uhkaavat alkuperäisen luonnon monimuotoisuutta ja muodostavat riskin ekosysteemeille sekä luonnonvarojen kestävälle käytölle. Vieraslajit ovat ihmisen toiminnan vuoksi uusiin paikkoihin levinneitä eliölajeja, kuten puutarhakasveja tai tuholaisia.

Suomen ympäristöviranomaiset muistuttavat tiedotteessaan, että yksikin siemen tai pieni juuren kappale mullassa voi muodostaa uuden ja aggressiivisesti leviävän vieraslajiesiintymän, joka voi karata luontoon puutarhakompostin kautta.

Erityisesti keväisin puutarhan raivaustöistä syntyvien puutarhajätteiden mukana haitalliset jättiputki, jättitatar ja lupiini leviävät luontoon syrjäyttäen muita lajeja. Myös tuhoa tekevä vieraslaji espanjansiruetana leviää helposti taimiastioiden mukana puutarhasta toiseen.

Vieraslajien leviämisen ehkäisyssä tärkeintä on puuttua ongelmaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin torjunta on tehokkainta. Puutarhajätteet tulee sijoittaa paikkoihin, joista siemenet eivät pääse leviämään luontoon tuulen tai tulvavesien mukana.

Vuonna 2012 valmistuneen kansallisen vieraslajistrategian tarkoituksena on ehkäistä vieraslajien aiheuttamia riskejä Suomen luonnolle. Puutarhajätteiden oikeaoppisella käsittelyllä on mahdollista torjua tehokkaasti vieraslajien leviämistä ja edistää vieraslajistrategian toteutumista.

Vieraslajihavaintoja voi ilmoittaa kansallisen havaintoilmoittimen kautta netissä.

 

luonto  vieraslajit 
Viite