Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

PVO

Vesivoimaa. PVO:n Isohaaran vesivoimalaitos jauhaa vedestä sähköä. PVO

Vesivoimaa. PVO:n Isohaaran vesivoimalaitos jauhaa vedestä sähköä.

PVO ei luovuta – uusi Kollaja-suunnitelma

3.12.2008 14.46

Anna Ruohonen

Pohjolan Voima julkisti tänään keskiviikkona suunnitelmansa Kollajan tekoaltaasta ja vesivoimalaitoksesta.

Hallituksen ilmasto- ja energiastrategiassa allasta ei ole. Siitä huolimatta voimalayhtiö teki loppuun viime vuoden kesällä aloittamansa selvityksen.

Yhtiön mukaan altaan ympäristövaikutusten arviointi valmistuu tammikuun lopussa, ja sen jälkeen poliittinen keskustelu Kollajasta voi alkaa.

"Meidän käsissämme ei ole, aloittavatko poliitikot keskustelun nyt vai vasta seuraavaa hallitusohjelmaa sorvattaessa", PVO-Vesivoiman toimitusjohtaja Birger Ylisaukko-oja sanoo.

PVO suunnittelee nyt, ettei kaikkea joen vettä ohjattaisi altaaseen, vaan osa jätettäisiin virtaamaan luonnonuomaan. Yhtiön mukaan näin jokiluonto säilyisi, ja nykyistä pienempi virtaus jopa hyödyttäisi virtauksessa eläviä kaloja.

Yhtiön mukaan myös veden alle jäävän alueen metaanipäästöt pienenisivät.

"Jottei syntyisi väärää käsitystä, ei allas mikään nielu ole. Mutta kasvihuonepäästöiltään neutraali."

PVO haluaa rakentaa altaan nostaakseen nykyisten Iijoen-voimaloidensa tehoa. Yhtiön mukaan vesivoimaa tarvitaan tuulivoiman satunnaisvaihtelujen tasaamiseen.

PVO kaavailee myös tuulivoiman rakentamista. Saukko-ojan mukaan yhtiö ei kuitenkaan paketoi lupaa altaan rakentamiseen yhteen tuulivoimainvestointiensa kanssa.

Koskiensuojelulaki kieltää voimalaitoksen rakentamisen alueelle. Ympäristönsuojelujärjestöt ja vihreät vastustavat hanketta.

Kollajan allas ei ole hallituksen ilmasto- ja energiastrategiassa, koska se ei ole edes vaihtoehto, oikeusministeri Tuija Brax korosti marraskuun alussa.

vesivoima  vesistöt 




Viite