Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kuvakaappaus / paikkatietoikkuna.fi/web/fi/kartta

Öljyvuoto on tiettävästi sotkenut ainakin kymmeniä metrejä rantaviivaa.Kuvakaappaus / paikkatietoikkuna.fi/web/fi/kartta

Öljyvuoto on tiettävästi sotkenut ainakin kymmeniä metrejä rantaviivaa.

Raahen öljyvuoto saastuttaa suojelualuetta – satoja lintuja vaarassa

2.6.2014 10.33

Sammeli Heikkinen

Raahen öljypäästö on sotkenut luonnonsuojelualueen rantoja ja uhkaa alueella pesiviä satoja lintuja. Toistaiseksi öljyvahingon vakavuus on epäselvä. Maailman luonnonsäätiön WWF:n saamien tietojen mukaan öljyyntyneitä lintuja on havaittu.

Rautaruukin Raahen tehtaalta mereen päässyt raskas polttoöljy on levinnyt ainakin neljän saaren rannoille. Saarista kolme, Iso-Kraaseli, Selkämatala ja Vesimatala ovat Raahen saariston Natura 2000 -alueella.

Raahen saariston esitteessä Selkämatala mainitaan yhtenä tärkeimmistä lintujen pesimäpaikoista koko saaristossa. WWF:n ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen kertoo, että saarilla pesii satoja lintupareja.

"Nämä sadat linnut ovat vaarassa. Meidän ihmiset tekevät siellä juuri lintukartoitusta. Parin tunnin sisään varmaan tiedetään, onko öljyyntyneitä eläimiä paljon", Vilhunen sanoi Vihreälle Langalle kello kymmenen aikoihin maanantaina.

On vielä epäselvää, miten pahasti rannat ovat saastuneet ja millaista tuhoa öljy on aiheuttanut. Pelastuslaitos ja puolustusvoimat puhdistavat rantoja. Lisäksi parikymmentä WWF:n vapaaehtoista on aloittanut puhdistustyöt.

"Viranomaiset pyysivät apua eilen. Vapaaehtoisia ei toistaiseksi pyydetty enempää. Puhdistuksen kesto riippuu esimerkiksi siitä, onko öljyyntyneitä eläimiä paljon."

Suomen WWF:n Twitter-tilillä ilmoitettiin hieman kymmenen jälkeen, että puhdistustyöt jatkuvat vielä ainakin tiistain.

Raskasta polttoöljyä pääsi vuotamaan Rautaruukin voimalaitoksen kattilan huoltotyössä sattuneen virheen vuoksi perjantain ja lauantain välisenä yönä. Julkisuudessa esitettyjen arvioiden mukaan öljyä olisi vuotanut noin 14 kuutiota, josta osa on päässyt mereen.

 

 

itämeri  linnut  öljyvuoto 
Viite