Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Kampin kauppakeskus.
sale. Brittiyhtiö Boultbee myi Kampin keskuksen brittiyhtiö Protegolle maaliskuussa. Mikael Ahlfors

sale. Brittiyhtiö Boultbee myi Kampin keskuksen brittiyhtiö Protegolle maaliskuussa.

Rahoituskriisi kaataa kaupan rakennushankkeita

17.10.2008 15.36

Anna Ruohonen

Rahoitusmarkkinoiden kriisi lykkää tai hautaa osan kaupan isoista rakennushankkeista.

Ympäristöministeriön mukaan Suomessa on suunnitteilla 165 kaupan rakennushanketta. Pelkästään kymmenen suurinta toisi uutta kauppa-alaa 1,5 miljoonaa neliömetriä, eli kymmenen Helsingin Itäkeskuksen verran.

”Missään tapauksessa kaikki hankkeet eivät toteudu”, sanoo Suomen Kauppakeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Juha Tiuraniemi.

”Seula on nyt sekä kaupoilla että kiinteistösijoittajilla paljon tiukempi kuin vain puoli vuotta sitten. Sekä uusia kauppakeskuksia että vanhojen laajennuksia on jo laitettu jäihin.”

Kunnat ovat kaavoittaneet kaupalle uutta tilaa hanakasti. Esimerkiksi suurten kaupunkien pienet naapurit kaavoittavat kuntarajalle kauppakeskittymiä, irralleen asutuksesta.

Ympäristöministeriö julkistaa maanantaina asuntoministeri Jan Vapaavuoren käynnistämän selvityksen kauppakeskushankkeista. Vapaavuori pelkää kaupan rakennusbuumin hajauttavan yhdyskuntarakennetta.

Pankkikriisi on sulkenut kiinteistösijoittajien lainarahoituksen, ja kauppa ennakoi matalasuhdanteen leikkaavan kuluttajien rahankäyttöä.

Ensimmäisinä kaupan rakennushankkeista haudataan laitakaupunkien retail parkeja, joiden ankkureina on esimerkiksi huonekalukauppoja.

Myös kauppakeskusten pakkomyyntejä voi olla edessä, kun kiinteistösijoittajien lainoja erääntyy, ja uusien lainojen korot ovat entisiä korkeampia.

Pinta-alalla mitattuna Suomen kauppakeskuksista yli puolet on ulkomaisilla kiinteistösijoittajilla. Niiden kytkökset kriisipankkeihin eivät ole vielä selvillä. Uhkarohkeimmat sijoittajat ovat ostaneet kiinteistöjä jopa 90 prosentin velalla.

Tällaista rahoitusta ei pankeilta enää heltiä.

Myös toimistojen rakentaminen hiipuu. Nousukaudella rakenteille pantuja toimistoja valmistuu kiinteistöalan konsulttiyhtiön Catella Propertyn mukaan pääkaupunkiseudulle tänä vuonna vielä 200 000 neliömetriä.

”Toimistojen vajaakäyttöaste nousee pääkaupunkiseudulla ainakin kymmeneen prosenttiin”, toimitusjohtaja Timo Nurminen arvioi.

”Lisäksi lähes kaikki uudet asuntorakennuskohteet on pantu jäihin. Ensi vuonna asuntotuotannossa on voimakas notkahdus.”

Esimerkiksi rakennusyhtiö SRV on sanonut jättävänsä rivitaloasuntoja kesken. Se rakentaa asuntoja vesikattoon asti ja peittää ne pressuilla odottamaan parempaa aikaa. Kerrostaloissa se muuttaa asuntoja vuokra-asunnoiksi. YIT puolestaan keskeytti asuntorakentamisen esimerkiksi Helsingin keskustan Leppäsuolla.
Viite