Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Raportti: Xboxit ja iPhonet syntyvät yhä kyseenalaisissa oloissa

28.2.2011 11.38

Saija Räsänen

Vuonna 2008 nälkäpalkkojen maksamisesta ja 120–180 tunnin kuukausittaisten ylitöiden teettämisestä kiinni jääneet kiinalaiset elektroniikkatehtaat eivät vieläkään noudata työlainsäädäntöä. Asia selviää Finnwatcin tuoreesta Game Console and Music Player Production in China -raportista.

Applelle, Microsoftille, Motorolalle, Philipsille ja Sonylle merkkituotteita valmistavien tehtaiden palkoissa ja työoloissa on kuitenkin tapahtunut myönteistä kehitystä: työntekijöiden palkat ovat nousseet 20-40 prosenttia ja sosiaaliturvan ulkopuolelle jäävän opiskelijatyövoiman käyttö on vähentynyt.

Kaikilla tutkituilla tehtailla teetetään silti yhä laittoman paljon ylitöitä. Kiinan lain mukaan ylitöitä saa teettää 36 tuntia kuussa, mutta vain kaksi tehdasta noudatti edes elektroniikkateollisuuden oman toimintaohjeiston EICC:n suosittamaa 86 tunnin ylärajaa.

Vaikka palkat ovat nousseet, tarkoittavat alhainen lähtötaso ja korkea inflaatio yhdessä sitä, etteivät kuukausipalkat riitä edelleenkään elämiseen. Työntekijöidensä itsemurha-aallon takia julkisuuteen noussut Foxconn on nostanut palkkoja eniten, mutta siirtänyt samaan aikaan tuotantoa Shenzhenistä matalamman palkkatason maakuntiin.

työelämä  elektroniikka 




Viite