Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Pirstaleina. Rasistinen vahingonteko lisääntyi viime vuonna. SXC

Pirstaleina. Rasistinen vahingonteko lisääntyi viime vuonna.

Rasistiset vahingonteot kasvussa, syrjintä vähentynyt

24.11.2008 10.40

Vihreä Lanka

Poliisin tietoon tuli viime vuonna 115 rasistista vahingontekoa, eli yli 60 prosenttia enemmän kuin vuonna 2006. Vahingonteot kohdistuivat useimmiten etnisten vähemmistöjen edustajien omaisuuteen, kertoo poliisiammattikorkeakoulun tekemä selvitys.

”Etnisiin ravintoloihin kohdistuneissa tapauksissa oli tyypillisesti töhritty tai rikottu ravintolan julkisivua yön aikana", kertoo selvityksen tehnyt tutkija Mikko Joronen.

"Tyypillistä oli myös, että ravintolassa ollut päihtynyt valtaväestön edustaja häiriköi, nimitteli henkilökuntaa rasistisesti ja rikkoi ravintolan irtaimistoa."

Kaikkien rasististen rikosten määrä laski noin seitsemällä prosentilla 698 tapaukseen.

Aikaisempien vuosien tapaan yleisin poliisin tietoon tullut epäilty rasistinen rikos oli pahoinpitely, joita oli yhteensä 176 tapausta.

Selvityksen mukaan sekä epäillyt että uhrit ovat tyypillisesti nuoria miehiä.

Tutkimuksessa selvitettiin myös syrjinnästä tehtyjä rikosilmoituksia. Poliisin tietoon tuli viime vuonna yhteensä 47 syrjintärikosta, joista valtaosassa asianomistajana oli romani.

Selvityksen mukaan epäillyissä syrjintärikoksissa oli tyypillisesti kyse tilanteesta, jossa normaaleista palvelukäytännöistä oli poikettu asiakkaan etnisen alkuperän takia.

”Yhdessä epäillyssä syrjintärikoksessa muuttofirman työntekijä kieltäytyi puhelimitse sovitusta muuttopalvelusta nähtyään asiakkaan olevan etnisen vähemmistön edustaja”, Joronen sanoo.

tasa-arvo  rikollisuus 
Viite