Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Rattijuopot saattavat joutua jo ensi vuonna kotiarestiin

26.3.2009 8.23

Jukka Vahti

Oikeusministeriön valmistelema uusi rangaistusmuoto, eli valvontarangaistus esitellään eduskunnalle vielä kuluvan vuoden aikana. Uudistuksen rahoituksesta päästiin yksimielisyyteen hallituksen kehysriihessä tiistaina.

Valvontarangaistus muistuttaa kotiarestia, jossa karkaaminen estetään sähköisten valvontalaitteen, esimerkiksi nilkkaan tai ranteeseen kiinnitettävän valvontapannan avulla.

Tavoitteena on vankien määrän vähentäminen jo lähivuosina.

"Tässä ei ole kyse ainoastaan säästöistä, vaan meillä on sekä Virosta että Ruotsista kokemuksia, joiden mukaan valvontarangaistuksella on onnistuttu päihde- ja mielenterveyskuntoutuksessa vankeutta paremmin. Se on siis ollut laadullisesti tehokkaampi rangaistus", oikeusministeri Tuija Brax (vihr) sanoo.

Oikeusministeriöstä arvioidaan, että uusi rangaistusmuoto voisi olla käytössä aikaisintaan kesällä 2010. Vuosittain valvontarangaistukseen tuomittaisiin arviolta noin tuhat ihmistä. Heistä suuri osa olisi rattijuoppoja.

Valvontarangaistus on oma rangaistustyyppinsä, ja se tuomitaan ehdottoman vankeuden sijaan silloin kun yhdyskuntapalvelu ei onnistu.

Tuomitulta edellytetään rangaistuksen aikana päihteettömyyttä. Valvontarangaistukseen tuomitun pitää pysyä kotonaan, paitsi silloin kun hänellä on ennalta määrättyä muuta ohjelmaa.

rikollisuus 
Viite