Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Yhteistyössä. Walkers-Hubu-bussi rullaa RAY:n tuella Helsingin Kamppiin joka keskiviikko. Aseman lasten ja Elämä on parasta huumetta ry:n projekti yhdistää nuorisokahvilatoiminnan ja päihdetyötä tukevat mobiili- ja tietokonepelit. Mikael Ahlfors

Yhteistyössä. Walkers-Hubu-bussi rullaa RAY:n tuella Helsingin Kamppiin joka keskiviikko. Aseman lasten ja Elämä on parasta huumetta ry:n projekti yhdistää nuorisokahvilatoiminnan ja päihdetyötä tukevat mobiili- ja tietokonepelit.

RAY niittää järjestökenttää

27.3.2009 8.15

Riikka Lamminmäki

Kymmenet sosiaali- ja terveysalan järjestöt saattavat lähivuosina joutua lopettamaan tai supistamaan toimintaansa, koska Raha-automaattiyhdistys ei rahoita niitä entiseen malliin.

RAY käy kevään mittaan kriittisesti läpi kaikkien tukemiensa järjestöjen toiminnan ja arvioi niiden yhteiskunnallista merkitystä sekä tuloksia, laajuutta ja laatua. Tuen jatkuminen ja taso riippuvat tämän tarkastelun tuloksista.

RAY haluaa varmistaa, että järjestöjen toiminta vastaa nykyajan tarpeita. Suurin remontti koskee nyt yleisavustuksia, joita saa valtaosa kansallisista sosiaali- ja terveysjärjestöistä. Yleisavustuksiin käytetään viidennes RAY:n avustuspotista.

Yli puolet yleisavustusta saavista järjestöistä on saanut sitä jo noin 20 vuoden ajan, ja uusien järjestöjen on ollut vaikeaa päästä avun piiriin.

”Kärjistäen sanottuna jakoehdotusta valmisteltaessa on katsottu, mihin edellisenä vuonna on laitettu rahaa ja sitten pistetty vähän päälle”, RAY:n tuore osastopäällikkö Mika Pyykkö selvittää.

Useat järjestöt eivät selvä ilman RAY:n tukea. Vastedes rahaa aiotaan kuitenkin jakaa tarkemmalla seulalla kuin ennen. Huomiota kiinnitetään esimerkiksi siihen, onko toiminnalle todellista tarvetta ja miten laajaa se on.

RAY haluaisi myös, että suurin tapiirtein samaa työtä tekevät järjestöt säästäisivät kuluja yhdistämällä toimintaansa. Esimerkiksi valtakunnallisiksi itsensä luokittelevien syöpäjärjestöjen tulevaisuus nykymuodossaan ja -määrässään on vaakalaudalla.

”Olemme heittäneet pallon heille ja sanoneet, että tehkää rakentava ehdotus siitä, miten joukko pelaa parhaalla mahdollisella tavalla yhteen”, Mika Pyykkö sanoo.

Raha-automaattiyhdistyksen linjan tavoite on nyt se, että sen avustuksilla pystyttäisiin vastedes paremmin vastaamaan yhteiskunnan muutoksiin, eli myös uusiin esiin nouseviin tarpeisiin.

”Meillä on sinänsä hieno järjestelmä, mutta se on luonut kuilun todellisen tarpeen ja tehdyn työn välille”, Pyykkö sanoo.

Juuri nyt järjestöjen osaamista ja apua tarvitaan hänen mukaansa esimerkiksi pienten vammaryhmien osallistumismahdollisuuksien parantamiseen. Myös suuriin kansanterveydellisiin ongelmiin, kuten alkoholinkäyttöön ja ylipainoon, tulisi ohjata lisää järjestöjenkin paukkuja.

Avustuksia tarkentaessaan RAY haluaa vetää entistä selvemmän rajan sille, mikä työ kuuluu lakisääteisesti yhteiskunnan vastuulle ja mikä järjestöille.

”Kunnat esimerkiksi eivät ole satsanneet riittävästi terveyden edistämiseen.”

Pyykkö muistuttaa, että RAY:n kontolle on siirretty useita valtion budjettiin kuuluvia tehtäviä. Tällaisia ovat esimerkiksi lakisääteiset näkövamma- ja syöpärekisterit. Lääkäri- ja pelastushelikoptereiden lentoihin kuluu vuosittain 11 miljoonaa euroa yhdistyksen kassasta.

”Käymme jatkuvasti valtionvarainministeriön kanssa keskustelua siitä, millä aikataululla varat on mahdollista vapauttaa aitoon järjestötyöhön.”

Kenet RAY jätti ilman tukea?

Raha-automaattiyhdistyksen yleisavustusta haki viime vuonna yhteensä 220 järjestöä. Tukea myönnettiin 206:lle.
Tukipäätös heijasteli jo RAY:n uutta linjaa.

Se antoi syöpäjärjestöille kehotuksen tiivistää yhteistyötä. Suomen suolistosyöpäyhdistyksen, Suomen eturauhassyöpäyhdistyksen, Rintasyöpäyhdistyksen ja Eturauhassyöpäpotilaiden tuki ry:n kassoihin ei kilahtanut RAY:lta ropoakaan.

Syöpäjärjestöjen lisäksi rukkaset saivat muiden muassa Viermän tanssivirkut, Pieni- ja isokenkäiset, Profeministimiehet, Suomen Parkour ja Tuupovaaran käsityöläiset. 

Tuhannen järjestön raha-automaatti

  • Raha-automaattiyhdistys tukee hakemusten perusteella terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia edistävää järjestö- ja kansalaistoimintaa.
  • RAY:n hallitus tekee avustuksista ehdotuksen joulukuussa, ja valtioneuvosto lopullisen päätöksen tammi–helmikuussa.
  • Vuosittain Raha-automaattiyhdistyksen avustusta saa noin tuhat järjestöä.
  • RAY:n rahoittamissa järjestöissä on runsaat 30 000 työntekijää.
  • Avustuspotti oli vuonna 2009 kaikkiaan 302,5 miljoonaa euroa.
  • Vuonna 2009 tukea myönnettiin 921 järjestölle 1 893 kohteeseen.
  • Ensi vuonna RAY:n tuki pienenee noin 10 miljoonalla eurolla.

Jutussa mainitaan virheellisesti, että tietyt järjestöt eivät olisi saaneet avustuksia RAY:ltä. Esimerkiksi Rintasyöpäyhdistys ei saanut toiminta-avustusta vaan kohdennettuja toiminta-avustuksia. Tiedot RAY:n myöntämistä avustuksista löytyy osoitteesta: http://www.ray.fi/avustustoiminta/datakuutio/index.php

nuoret 
Viite