Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ympäristöministeriö

Vesien tila 2013.
Klikkaa kartta suuremmaksi.Ympäristöministeriö

Klikkaa kartta suuremmaksi.

Rehevöityminen piinaa rannikkoa ja pieniä järviä – katso vesistösi tila kartalta!

2.10.2013 10.30

Lasse Leipola

Suomen järvistä 85 ja joista 65 prosenttia on hyvässä tai erinomaisessa kunnossa, ilmenee ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen tuoreesta selvityksestä.

Sen sijaan rannikkovesistä vain neljännes on hyvässä tai erinomaisessa kunnossa. Suurin ongelma on rehevöityminen, joka on rannikon lisäksi ongelma myös pienissä järvissä.

”Suomen vesiensuojelutoimet ovat olleet kunnianhimoisia, mutta eivät riittäviä vesiekosysteemien kannalta. Kuormituksen vähennyttyäkin vesien tilan paranemista joudutaan usein odottamaan pitkään”, ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) sanoo.

Tulevista vesistönsuojelutoimista päätetään valtioneuvostossa 2015. Niinistön mukaan ensisijainen vastuu vesiensuojelutoimista on niillä, joiden toimet heikentävät vesien tilaa – erityisesti maataloudella.
”Ympäristötukea tulee uudistaa siten, että se edistää vesistöjen ja luonnon monimuotoisuuden suojelua nykyistä paremmin”, Niinistö sanoo.

Itämeren osalta Itämeren suojelukomission ministerikokouksen oli määrä päättää eilen torstaina rantavaltioiden uudesta ravinteiden päästökatosta. Suomelle ehdotettiin sekä fosfori- että typpikuormituksen vähentämistavoitteiden selvää kiristystä.

vesistöt  maatalous 
Viite