Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Reuters: Britannian mukaan EU:n päästötavoitteiden kiristäminen on välttämätöntä

25.10.2013 8.57

Lasse Leipola

Britannian tekemän selvityksen mukaan EU:n on leikattava päästöjään aiottua tiukemmin, jotta se välttää ilmastonmuutoksen pahimmat seuraukset.

Uutistoimisto Reutersin saamien tietojen mukaan Britannian hallituksen teettämässä selvityksessä arvioidaan tarvittavan päästövähennyksen olevan 50 prosenttia vuodesta 1990 vuoteen 2030. Ympäristöjärjestö Greenpeace on jo aiemmin vaatinut 55 prosentin leikkauksia.

”EU-komission alustava tavoite, 40 prosentin päästövähennys, on ehkä turhan pieni. Jos tähdätään jopa 95 prosentin päästövähennykseen vuoteen 2050, vuoden 2030 tavoitteen pitäisi olla lähempänä 50 prosenttia”, Suomen ilmastopaneeliin kuuluva ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen sanoi Vihreälle Langalle kesäkuussa.

Tähän asti EU:ssa on sovittu vain 20 prosentin vähennyksestä vuoteen 2020 mennessä, mutta tuo tavoite on käytännössä jo saavutettu.

Reuters kertoo myös, että yhdeksän Kaakkois-Euroopan maata sopi eilen torstaina suuria voimaloita ja öljynjalostamoja koskevista päästövähennyksistä. Albanian, Bosnian, Georgian, Kosovon, Montenegron, Makedonian, Moldovan, Serbian ja Ukrainan tavoitteena on parantaa mahdollisuuksiaan osallistua EU:n energiamarkkinoihin.

Alueen yhteisenä haasteena vanhenevat voimalaitokset, sillä viimeisen 23 vuoden aikana uutta tuotantokapasiteettia on rakennettu vain vajaan gigawatin edestä. Maiden energiaministerien tapaamisessa hyväksyttiinkin lista, jolla on 35 kohdetta, joihin toivotaan rahaa Euroopan Unionista. Listalla on 14 sähkövoimalaa sekä parannuksia sähkö-, kaasu- ja öljyinrastruktuuriin.

Juttua on muokattu klo 9.06. Britannian hallitus on siis Reutersin mukaan selvittänyt tiukemman päästövähennyksen tarvetta eikä esittämässä sitä.

ilmastonmuutos  päästöt 
Viite