Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Lentokone.
Karkaavatko koneet? Päästökauppa voi saada lentoyhtiöt karttamaan EU:n lentoasemia.SXC

Karkaavatko koneet? Päästökauppa voi saada lentoyhtiöt karttamaan EU:n lentoasemia.

Reuters: EU:n ilmastopolitiikka kuumentaa – amerikkalaisten pakko rikkoa kohta lakia?

31.10.2011 8.56

Lasse Leipola

Lentoliikenteen liittäminen päästökauppaan ärsyttää monia EU:n ulkopuolisia maita. Uutistoimisto Reutersin mukaan 26 valtiota jättää keskiviikkona muodollisen vastalauseen EU:n aikeille pakottaa unionin ulkopuoliset lentoyhtiöt päästökauppaan.

EU:n lainsäädäntö edellyttää vuodenvaihteen jälkeen, että paitsi unionin sisäisistä myös sen alueelta lähtevistä ja sinne saapuvista lennoista on maksettava päästömaksu. Päätös kuumentaa EU:n ulkopuolisia maita, joista 26 aikoo jättää vastalauseen keskiviikkona järjestettävässä kansainvälisen ilmailujärjestö ICAO:n kokouksessa.

Lisäksi Yhdysvaltojen kongressi hyväksyi viime viikolla lakiesityksen, joka kieltää maan lentoyhtiöiden osallistumisen EU:n päästökauppaan. Jos laki hyväksytään myös senaatissa, se tarkoittaa, että amerikkalaisyhtiöiden on vuodenvaihteen jälkeen lopetettava mannerten väliset lennot tai rikottava joko Yhdysvaltain tai EU:n lakia.

”Tämä voi johtaa kauppasotaan”, sanoo kansainvälisen ilmailuoikeuden asiantuntija Gabriel Sanchez.

Amerikan ilmailujärjestö, American Airlines ja United Continental ovat vieneet asian Euroopan unionin tuomioistuimeen, jonka päätöksen odotetaan tulevan ensi vuoden aikana.

Komission arvion mukaan päästökauppa nostaa lentolippujen hintoja 2–12 eurolla riippuen siitä, kuinka paljon lentoyhtiöt siirtävät kustannuksia hintoihin.




Viite