Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Reuters: Ihmiskunnan ruokkimiseksi tarvitaan 20 uutta Niiliä

11.9.2012 12.29

Lasse Leipola

Kasvavan väestön ruokkimiseksi maailmaan tarvitaan 1000 kuutiokilometriä makeaa vettä vuodessa, jos halutaan välttää nälänhädät ja muut konfliktit. Määrä on noin 20-kertainen verrattuna Niilistä vuosittain saatavan veden määrään. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Tuoreen raportin taustalla on InterAction Council, jossa on mukana lukuisia entisiä päättäjiä kuten Bill Clinton ja Nelson Mandela. Raportin mukaan muun muassa Kiinan ja Intian vedenkäyttö ylittää vuoteen 2030 mennessä maiden omat vesivarat.

Raportilla halutaan herätellä erityisesti YK:n turvallisuusneuvostoa, jonka toivotaan ottavan vesiasiat prioriteetikseen.

”Vesipulan poliittinen vaikutus tulevaisuudessa voi olla musertava. Se tulee johtamaan konflikteihin”, sanoo Kanadan entinen pääministeri Jean Chretien.

Tilanteen parantamiseksi peräänkuulutetaan muun muassa ”sinistä taloutta”, johon kuuluisi esimerkiksi runsaasti vettä vaativien viljelyskasvien, kuten appelsiinien, korvaamista Israelin kaltaisilla vähävetisillä alueilla esimerkiksi oliivi- tai taateliviljelyksillä. Myös putkistojen huoltamisesta voisi olla suuri apu, sillä kehitysmaissa käytetystä vedestä jopa 40 prosenttia häviää vesilähteen ja käyttäjän välisellä matkalla.

vesi  vesistöt 
Viite