Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Kello.
Synkkyys palasi. Illat ovat taas pimeitä, kun kellot siirrettiin normaaliaikaan.SXC

Synkkyys palasi. Illat ovat taas pimeitä, kun kellot siirrettiin normaaliaikaan.

Reuters: Kellojen siirtäminen rasittaa ilmastoa

1.11.2010 13.18

Lasse Leipola

Kellojen siirtäminen taaksepäin syksyisin rasittaa ilmastoa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Jos kelloja ei siirrettäisi syksyisin, ilta pimenisi tuntia myöhemmin, jolloin myös valaisemisen tarve vähenisi. Tutkimusten mukaan Britanniassa käytettäisiin 0,3 prosenttia vähemmän energiaa, jos kellot jätettäisiin kesäaikaan myös talven ajaksi. Säästön vaikutus päästöihin olisi 450 000 tonnia per talvi.

Valoisammat illat olisivat todennäköisesti myös terveellisiä, sillä valo lisää D-vitamiinin tuotantoa ja kannustaa liikkumaan enemmän.

”Täytyy olla hyvin harvinaista, että löydetään ilmainen keino, jolla voidaan parantaa käytännössä jokaisen kansalaisen terveyttä”, sanoo asiaa tutkinut Mayer Hillman brittiläisestä Policy Studies -instituutista.

Yksi vaihtoehto on, että Skotlanti siirrettäisiin Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen, jolloin illat olisivat valoisempia ympäri vuoden. Laitoksen mukaan yhdeksästä viiteen työskentelevät saisivat siirron myötä vuosittain käytettäväkseen 300 tuntia enemmän valoisaa aikaa.

Suomessa ja monessa muussa maassa siirryttiin viikonloppuna kesäajasta talvi- eli normaaliaikaan. Kesäajan tulevaisuutta käsitellään Britannian parlamentissa lähiaikoina.

ilmastonmuutos  päästöt 




Viite