Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Bobak / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Peking savusumussa.
Terveyskin vaarassa. Viranomaiset ovat huolissaan saasteiden vaikutuksista. Vasemmanpuoleinen kuva on otettu sateen jälkeen, oikeanpuoleinen "aurinkoisena" päivänä. Kuvat ovat vuodelta 2005.Bobak / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Terveyskin vaarassa. Viranomaiset ovat huolissaan saasteiden vaikutuksista. Vasemmanpuoleinen kuva on otettu sateen jälkeen, oikeanpuoleinen "aurinkoisena" päivänä. Kuvat ovat vuodelta 2005.

Reuters: Kiina kiristämässä ympäristölainsäädäntöään – jopa talouskasvu jää kakkoseksi?

15.4.2014 8.51

Lasse Leipola

Kiina on uudistamassa ja kiristämässä 25 vuotta vanhaa ympäristölainsäädäntöään. Uutistoimisto Reutersin mukaan uudistuksessa luovutaan "kasvua hinnalla millä hyvänsä" -mallista.

Maan ympäristöviranomaiset, jotka ovat tähän asti joutuneet tyytymään erilaisiin saastutuksen vastaisiin kampanjoihin ja tulevien toimilupien jarruttamiseen, ovat saamassa uuden lain myötä aiempaa laajemmat toimivaltuudet ympäristönormeja rikkovien yritysten ja laitosten toimintaan puuttumiseksi.

”Ympäristöministeriö pystyi vain asettamaan sakkoja ja hallinnollisia takarajoja, nyt myös sulkemiset ja takavarikot ovat mahdollisia. Se on merkittävä oikeus”, sanoo lain kirjoittamiseen osallistunut Cao Mingde sanoo Reutersille.

Uudessa laissa luovutaan myös sakkojen maksimimäärästä, joka oli usein pienempi summa kuin ongelman korjaamisesta aiheutuvat kustannukset. Laki lisää myös ympäristövaikutusten läpinäkyvyyttä.

Caon mukaan laki saattaa kuitenkin vielä muuttua.

”Silloin, kun asioista ei päästä yksimielisyyteen, tyypillinen toimintamalli on se, että kirjataan aluksi ydinajatus lakiin ja jätetään hallinnollisten ohjeiden kirjoittaminen myöhemmäksi”, hän sanoo.

Nähtäväksi jää myös se, miten tunnollisesti paikalliset viranomaiset tuovat uuden lain käytännön toimintaansa.

saasteet  kiina  päästöt 
Viite