Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Richard Bartz / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Mehiläisiä.
Vaarassa? Kemikaalien haitallisuudesta mehiläisille käydään kiivasta keskustelua.Richard Bartz / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Vaarassa? Kemikaalien haitallisuudesta mehiläisille käydään kiivasta keskustelua.

Reuters: Komissio saattaa kieltää mehiläismyrkyt jäsenmaiden vastustuksesta piittaamatta

18.3.2013 9.47

Lasse Leipola

Euroopan komissio saattaa kieltää neonikotinoidit yksipuolisella päätöksellä vielä ennen kesää. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. Mehiläisten joukkokuolemien aiheuttajaksi epäiltyjä kemikaaleja käytetään EU:ssa jopa 8 miljoonalla viljelyshehtaarilla.

Jäsenmaat eivät päässeet perjantaisessa kokouksessa sopuun kiellosta. Niillä on nyt kaksi kuukautta aikaa päästä sopuun. Jos kompromissia ei synny, komissio voi toimia oman tahtonsa mukaisesti.

”Kieltoon pakottaminen on yksi mahdollisista vaihtoehdoista, mutta ensin on arvioita poliittisesti parasta etenemistapaa”, terveystiedottaja Frederic Vincent sanoi Reutersille.

Reutersin saamien tietojen mukaan 13 jäsenmaata kannatti kieltoa ja 9 vastusti. Britannia, Saksa ja kolme muuta maata pidättäytyivät äänestämästä.

Maa- ja metsätalousministeriön tiedotteen mukaan Suomi oli yksi niistä maista, jotka eivät antaneet ääntään. Ministeriön mukaan Suomi kyllä kannattaa rajoituksia, mutta toivoo Saksan esittämää mahdollisuutta poikkeuslupiin siirtymäkauden ajaksi.

”Jatkamme muiden jäsenmaiden ja komission kanssa keskusteluja siitä, että Saksan mallin pohjalta vielä muutettaisiin komission esitystä”, sanoo pysyvässä komiteassa Suomea edustava maatalousylitarkastaja Tove Jern MMM:n tiedotteessa.

Asian käsittely jatkunee huhtikuussa. Komission esityksen mukaan kielto astuisi voimaan heinäkuun alulssa.

luonnonsuojelu  kemikaalit  mehiläiset  hyönteiset 
Viite