Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Alvesgaspar (CC-BY-SA)

Kimalainen.
Mehiläisten perässä. Tutkijat ovat nyt huolissaan kimalaisten joukkokuolemista.Alvesgaspar (CC-BY-SA)

Mehiläisten perässä. Tutkijat ovat nyt huolissaan kimalaisten joukkokuolemista.

Reuters: Mehiläisiä piinaava joukkotuho iskenyt kimalaisiin

4.1.2011 10.22

Saija Räsänen

Neljä aiemmin runsaana esiintynyttä kimalaislajia uhkaa kadota Yhdysvalloista, selviää Illinois'n yliopiston tuoreesta tutkimuksesta. Asiasta kertoo Reuters.

Tutkijat selittävät lajien katoamista taudinaiheuttajien lisääntymisellä ja sopivien elinympäristöjen häviämisellä.

Kolme vuotta kestäneessä tutkimuksessa kävi ilmi, että kimalaisten populaatiot ovat pienentyneet 96 prosenttia ja sopivat elinympäristöt 87 prosenttia. Tutkimuksessa oli mukana 382 aluetta 40 osavaltiossa sekä yli 73 000 museo-otosta.

"Meillä on kiistattomia todisteita siitä, että useiden lajien populaatiot ovat pienentyneet hälyttävästi kansallisella tasolla", kommentoivat tutkijat esitellessään tutkimustuloksiaan eilen maanantaina.

Katoavat kimalaislajit viihtyvät muita lajeja kylmemmissä olosuhteissa ja ne ovat tärkeimpiä pölyttäjiä muun muassa tundra-alueilla.

Kimalaisten vähenemisestä on aiemmin saatu näyttöä Euroopasta ja Aasiasta, mutta asiaa tutkittiin nyt ensimmäistä kertaa laajasti Yhdysvalloissa.

Viime vuosina tutkijat ovat raportoineet eri puolilla maailmaa mehiläiskadosta, johon ovat vaikuttaneet useat tekijät: loiset, sienet, torjunta-aineet ja virukset.

luonnonsuojelu 




Viite