Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Wikimedia / Bruno de Giusti (CC-BY-SA)

Korallia pulassa.
Vahingoittunutta. Merien happamoituminen ja lämpötilan nousu aiheuttavat korallien vaalenemista.Wikimedia / Bruno de Giusti (CC-BY-SA)

Vahingoittunutta. Merien happamoituminen ja lämpötilan nousu aiheuttavat korallien vaalenemista.

Reuters: Meret happamoituvat hurjaa tahtia

2.3.2012 10.01

Lasse Leipola

Meret happamoituvat nopeammin kuin kertaakaan 300 miljoonaan vuoteen, kertoo uutistoimisto Reuters. Happamampi merivesi syövyttää muun muassa koralleja tuhoten tärkeitä elinympäristöjä.

Happamoitumisen taustalla on ilmakehässä olevan hiilidioksidin määrän nousu ihmisen toiminnan seurauksena. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on noussut esiteollisen ajan 280 miljoonasosasta 392 miljoonasosaan.

Tutkijoiden mukaan meret happamoituvat nyt jopa nopeammin kuin 56 miljoonaa vuotta sitten, kun runsas vulkaaninen aktiivisuus kaksinkertaisti ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden ja happamoitti meriä 0,4 pH-yksiköllä.

Tahti on nyt kuitenkin huomattavasti nopeampi, sillä 56 miljoonan vuoden takaisen jakson aikana happamoituminen eteni 0,008 yksikköä vuosisadassa. 1900 -luvulla meret happamoituivat 0,1 yksikköä ja kuluvan vuosisadan aikana happamoituminen voi olla jopa 0,2–0,3 yksikköä.

ilmastonmuutos  meret 
Viite