Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Reuters: Tuleva ilmastosopimus saattaa perustua kansallisiin sitoumuksiin

8.5.2013 9.31

Lasse Leipola

Yhdysvallat ajaa tulevaan ilmastosopimukseen mallia, jossa jokainen maa saisi itse päättää päästövähennyksiensä suuruuden. Asiasta kertovan uutistoimisto Reutersin mukaan malli sai kannatusta viime viikolla Saksassa pidetyssä kokouksessa, vaikka Kiina vaatikin sitovia vähennyksiä rikkailta mailta.

Yhdysvaltain pääneuvottelija Todd Stern uskoo, että vertaispaine saa maat tekemään riittävän suuria päästövähennyksiä. Hänen mukaansa maiden tulisi antaa alustavat sitoumuksensa kuukausia ennen Pariisissa vuonna 2015 järjestettävää ilmastokokousta. Tällöin maille jäisi aikaa kiristää tai selventää suunnitelmiaan suhteessa muihin.

Sternin mukaan tällainen malli olisi hyvä vaihtoehto yhteisesti sovittaville leikkauksille, joista ei ole tähän mennessä päästy sopuun. Erityinen ongelma on oikeudenmukaisesta taakanjaosta sopiminen siten, että kaikki osallistuvat leikkauksiin, mutta kehitysmailta ei edellytetä yhtä tiukkoja toimenpiteitä kuin perinteisiltä teollisuusmailta.

”On hyvin vaikea kuvitella neuvotteluja, joissa kymmenet ja kymmenet maat neuvottelevat toistensa tavoitteista ja aikatauluista”, Stern sanoi tiistaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

ilmastoneuvottelut 
Viite