Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Reuters: Yhdysvallat irtisanoutumassa yhteisestä ilmastotavoitteesta?

8.8.2012 14.09

Lasse Leipola

Ilmastoneuvotteluihin tarvitaan joustoa, arvioi Yhdysvaltain pääneuvottelija Todd Stern viime viikolla pitämässään puheessa.

”Joustava, muuttuva laillinen sopimus ei takaa, että saavutamme kahden asteen tavoitteen, mutta tuon tavoitteeseen tarraaminen johtaa vain umpikujaan”, Stern sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lausunto suututti muun muassa saarivaltiot ja EU:n, sillä kahden asteen tavoitteen ehdottomuus on yksi harvoista asioista, joista on päästy yksimielisyyteen kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa.

”Maailman johtajat lupasivat Kööpenhaminassa pysyä kahden asteen lämpenemisen alapuolella. Nyt tuo lupaus on lunastettava”, sanoo EU-komission tiedottaja Isaac Valero-Ladron.

Pienten saarivaltioiden järjestö AOSIS:n puheenjohtaja Marlene Moses puolestaan hämmästeli Sternin lausunnon ajankohtaa, sillä Yhdysvallat kärsii parhaillaan ennätyskuivuudesta.

”Jos Yhdysvallat on valmis hylkäämään omat viljelijänsä, kuinka voimme luottaa, että se tekee tarvittavan pienten saarten pelastamiseksi?”, Moses kysyy.

Tavoitekeskeisyydestä varoittaa Sternin lisäksi myös YK:n ilmastoneuvotteluja muun muassa Köpenhaminassa johtanut Yvo de Boer.

”Ilmastoneuvottelut ovat keskittyneet vahvasti tavoitteisiin, laillisesti sitoviin sopimuksiin ja niistä lipeämisestä johtaviin seurauksiin. Liian vähän on kiinnitetty huomiota siihen, miten voimme luoda arkitehtuurin, jonka avulla maat voivat taistella ilmastonmuutosta vastaan, kasvattaa talouttaan ja nostaa ihmisiä köyhyydestä”, konsulttiyhtiö KPMG:n asiantuntijaksi siirtynyt de Boer sanoo Reutersille.

ilmastonmuutos 


Lisää aiheesta:Viite