Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Janne Ahonen

Skede-koira.
Koekoira. Suomenajokoira Skede juoksee Haukiputaan metsissä kello kaulassaan.Janne Ahonen

Koekoira. Suomenajokoira Skede juoksee Haukiputaan metsissä kello kaulassaan.

Riistakeskuksesta kellopantoja metsästyskoirille – säikähtävätkö sudet?

4.10.2013 7.51

Sammeli Heikkinen

Pohjois-Karjalassa kokeillaan tänä syksynä uutta keinoa susivahinkojen vähentämiseen. Noin sata ajavaa metsästyskoiraa saa kaulaansa kellolla varustetun pannan.

Aloite kokeiluun tuli susien suojelua ajavalta Suomen susi -yhdistykseltä. Se tilasi Ruotsista sata messinkikelloa, jotka yhdistyksen jäsenet kiinnittivät pantoihin. 

Ruotsin petovahinkokeskuksen mukaan kello ei suojaa susilta täydellisesti, mutta siitä on saatu hyviä kokemuksia Venäjältä ja Yhdysvalloista. Ilmeisesti susi yhdistää kellonkilinän ihmiseen ja väistää siksi ääntä.

Ruotsissa kelloa käyttävistä koirista neljä on joutunut suden hyökkäyksen kohteeksi. Yhdessä tapauksessa lumi oli tosin tukkinut kellon. Vuonna 2012 Ruotsissa sudet surmasivat 27 koiraa.

Suomen susi -yhdistys myi pannat omakustannehintaan Suomen Riistakeskukselle.

”Kellopantoja on jaettu Ruotsissa jo 6000 kappaletta viime vuosina, Suomen suden tiedotusvastaava Carina Lintula kertoo.

Keinon halpuuden vuoksi sitä kannattaa petovahinkokeskuksen mukaan käyttää ja kerätä kokemuksia ja tilastoja kellojen tehosta. Suomen susi laskutti Suomen riistakeskukselta 16,50 euroa pannalta.

”Jaamme kellopantoja ajaville koirille ja kanakoirille”, riistasuunnittelija Reijo Kotilainen Suomen riistakeskuksen Pohjois-Karjalan aluetoimistosta kertoo.

Ajava koira haukkuu joka tapauksessa saalista ajaessaan, joten kellonkilinä ei haittaa metsästystä. Kotilaisen mukaan pysäyttävillä koirilla – jotka siis seuraavat esimerkiksi hirveä ääneti ja pysäyttävät sen haukkumalla – kellon käyttö saattaa haitata metsästystä.

Kotilainen kertoo, että kellopantoja jaetaan Pohjois-Karjalaan ja Ylä-Savoon niille maille, jossa susikanta on vahvin.
Maa- ja metsätalousministeriön tilastojen mukaan sudet tappoivat Suomessa 20 koiraa 2011.

metsästys 
Viite