Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emilia Pippola

Suomenlahtea Suomenlinnasta nähtynä.
Suojaton? Tosipaikan tullessa Suomi tarvitsee öljyntorjunnassa naapurien apua.Emilia Pippola

Suojaton? Tosipaikan tullessa Suomi tarvitsee öljyntorjunnassa naapurien apua.

Riittääkö kymmenen kilometriä öljypuomia Suomen rantojen turvaksi?

4.5.2010 15.58

Saija Räsänen

Suomella on tuhansia kilometrejä rantaviivaa, mutta öljyntorjuntaan tarkoitetut puomit peittäisivät onnettomuuden sattuessa rannikosta vain kymmenen kilometrin matkan, kertoo tarkastaja Jouko Pirttijärvi Suomen ympäristökeskuksesta.

Suomen öljyntorjuntavalmius koostuu viidestätoista öljyntorjunta-aluksesta, kahdesta valvontalentokoneesta ja öljyntorjuntapuomeista. Kalustolla voitaisiin hoitaa 30 000 tonnin öljyvuoto, joka syntyisi esimerkiksi kahden öljytankin repeytymisestä ja vastaisi öljymäärältään Meksikonlahteen toistaiseksi päässyttä öljyä.

Pirttijärven sanoo, että öljyntorjunnassa tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä. Hänen mukaansa Viro on hankkimassa uusia rajavartioaluksia, mutta lisäpanostusta öljyntorjuntaan kaivattaisiin.

Suomeen tulisi saada ainakin kaksi suurta avomeri- ja jäissäkulkukelpoista monitoimialusta vuoteen 2015 mennessä ja nykyistä aluskalustoa tulisi peruskorjata, Pirttijärvi arvioi.

Itämerellä on toistaiseksi tapahtunut vähemmän öljyvahinkoja kuin maailmalla keskimäärin. Ympäristökeskuksen mukaan tämä on muun muassa hyvin rakennettujen ja merkittyjen väylien, kattavan tutkaverkon ja  pakollisen luotsauksen ansiota.

öljy 
Viite