Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Rikkidirektiivin kielteinen seuraus: kiihdyttää ilmastonmuutosta

18.1.2013 12.48

Lasse Leipola

Rikkidirektiivin säätäminen ei sinänsä liity mitenkään ilmastonmuutokseen vaan ilmansaasteiden vähentämisellä saavutettaviin terveyshyötyihin. Toki jos laivayhtiöt siirtyvät maakaasuun tai ryhtyvät kalliimman vähärikkisen polttoaineen säästämiseksi ajamaan vähemmän tai ekologisemmin, kasvihuonekaasupäästöt vähenevät jonkin verran.

On kuitenkin mahdollista, että rikkidirektiivi kiihdyttää ilmastonmuutosta, sillä se vähentää rikki- ja typenoksidipäästöjä, jotka ainakin teoriassa hidastavat ilmaston lämpenemistä. Kaikkien aerosolien ilmastoa viilentävä vaikutus vastaa noin puolta kasvihuonekaasujen lämmittävästä vaikutuksesta.

Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja, aerosolitutkimukseen erikoistunut professori Markku Kulmala pitää selvänä, että rikkidirektiivin vaikutus on ilmastoa lämmittävä.

”On mahdotonta sanoa mitään tarkkaa astelukua, sillä kukaan ei tiedä ilmiön tarkkaa suuruusluokkaa ja sen selvittäminen on hankalaa. Mutta suunta on ihan selvä: rikkipäästöjen vähentäminen lisää ilmaston lämpenemistä”, Kulmala sanoo.

Myös hän muistuttaa kuitenkin rikkidirektiivin terveyshyödyistä. Sen on arvioitus muun muassa säästävän kymmeniätuhansia ihmishenkiä joka vuosi.

”Jos laivat ajaisivat vähärikkisellä polttoaineella rannikkojen läheisyydessä ja perinteisellä polttoöljyllä keskellä valtameriä, saataisiin minimoitua haitat ja maksimoitua hyödyt.”


Lisää aiheesta:Viite