Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Risto Isomäen palmuöljypuheille tyrmäys

6.9.2011 7.42

Lasse Leipola

Ympäristöjärjestö Greenpeace sanoo, ettei palmuöljyä tai muita kasviöljyjä ole mahdollista tai tarpeellista käyttää kestävästi laajamittaiseen polttoaineiden valmistukseen.

"Palmuöljyn ja muiden kasviöljyjen kysynnän valtavaa kasvua ei ole mahdollista tyydyttää raivaamatta lisää viljelypinta-alaa joko ruuantuotantomailta tai sademetsistä", sanoo palmuöljykampanjoija Maija Suomela.

Kirjailija Risto Isomäki kirjoitti viime viikolla ilmestyneessä Vihreässä Langassa, että hänen mielestään palmuöljy on yksi parhaista tavoista tuottaa biopolttoaineita. Isomäki kritisoi myös kansalaisjärjestöjä siitä, että kritiikin kohdistaminen länsimaisiin palmuöljytuottajiin saattaa jättää alan paikallisten toimijoiden varaan, jolloin mahdollisuudet vaikuttaa asioihin pienenevät entisestään.

Suomela näkee asian toisin.

"Miten Intiasta ja Kiinasta tulevaa painetta vähentäisi se, että Neste Oil ja muut länsimaiset toimijat olisivat saaneet olla rauhassa? EU:n biopolttoainetavoitteen täyttäminen vaatisi useita miljoonia hehtaareja lisää viljelymaata, jota on maapallolla rajallisesti. Tämänhetkisessä tilanteessa paine näkyy suoraan Indonesian sademetsissä", Suomela sanoo.

Hän myös muistuttaa, että Greenpeace sekä useat paikalliset ympäristö- ja ihmisoikeusjärjestöt kampanjoivat myös Kaakkois-Aasiassa kattavan ja tehokkaasti valvotnu hakkuukiellon puolesta.

kansalaisjärjestöt  palmuöljy Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.

Vihreä Lanka 3/2019

Lue

Vihreä Lanka

3/19


Sisällysluettelo
Anna palautetta


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri