Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Risto Isomäki kannattaa palmuöljyn viljelyä

2.9.2011 12.37

Lasse Leipola

kirjailija Risto Isomäki pitää ölypalmun viljelyä yhtenä parhaista tavoista biopolttoaineiden tuottamiseen. Monet ympäristöjärjestöt suhtautuvat öljypalmuun tiukan kriittisesti.

”Kuulun itse niihin, jotka näkisivät mielellään öljypalmuja miljoonilla pientiloilla. Silloin kun myös puristusjäte hyödynnetään energiaksi (niin ettei se tuota metaania vesistöissä), öljypalmun viljely turvemaiden ja sademetsien ulkopuolella on ehkä paras näköpiirissä oleva tapa tuottaa biopolttoaineiden raaka-aineita”, Isomäki kirjoittaa tänään perjantaina ilmestyneessä Vihreässä Langassa.

Hänen mukaansa palmuöljykampanjat toimivat väärin, kun ne yrittävät painostaa eurooppalaiset ja pohjoisamerikkalaiset yhtiöt pois Indonesiasta, sillä kyseessä ovat juuri ne yhtiöt, joihin länsimaiset kansalaisliikkeet voivat jotain kautta vaikuttaa.

”Jos kampanjat saavuttavat tavoitteensa, koko pelikenttä jää indonesialaisten, intialaisten ja kiinalaisten toimijoiden käsiin. Kaksitoista upporikasta oligarkkia, öljypalmuruhtinasta, hallitsee jo suunnilleen kolmannesta Indonesian öljypalmuviljelmistä. Juuri oligarkit ovat vakavin uhka arvokkaimmille suosademetsäalueille, koska he pystyvät maksamaan isoja lahjuksia poliitikoille ja virkamiehille.”

Isomäki arvelee, että Indonesian, Kiinan ja Intian superrikkaat välittävät työläisten oikeuksista, ympäristöstä ja ilmastonmuutoksesta vielä paljon vähemmän kuin eurooppalaiset suuryhtiöt.

Isomäeltä on ilmestymässä aihetta käsittelevä kirja nimeltään Öljypalmukysymys.

palmuöljy 
Viite