Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Risto Isomäen palmuöljypuheille tyrmäys

6.9.2011 7.42

Lasse Leipola

Ympäristöjärjestö Greenpeace sanoo, ettei palmuöljyä tai muita kasviöljyjä ole mahdollista tai tarpeellista käyttää kestävästi laajamittaiseen polttoaineiden valmistukseen.

"Palmuöljyn ja muiden kasviöljyjen kysynnän valtavaa kasvua ei ole mahdollista tyydyttää raivaamatta lisää viljelypinta-alaa joko ruuantuotantomailta tai sademetsistä", sanoo palmuöljykampanjoija Maija Suomela.

Kirjailija Risto Isomäki kirjoitti viime viikolla ilmestyneessä Vihreässä Langassa, että hänen mielestään palmuöljy on yksi parhaista tavoista tuottaa biopolttoaineita. Isomäki kritisoi myös kansalaisjärjestöjä siitä, että kritiikin kohdistaminen länsimaisiin palmuöljytuottajiin saattaa jättää alan paikallisten toimijoiden varaan, jolloin mahdollisuudet vaikuttaa asioihin pienenevät entisestään.

Suomela näkee asian toisin.

"Miten Intiasta ja Kiinasta tulevaa painetta vähentäisi se, että Neste Oil ja muut länsimaiset toimijat olisivat saaneet olla rauhassa? EU:n biopolttoainetavoitteen täyttäminen vaatisi useita miljoonia hehtaareja lisää viljelymaata, jota on maapallolla rajallisesti. Tämänhetkisessä tilanteessa paine näkyy suoraan Indonesian sademetsissä", Suomela sanoo.

Hän myös muistuttaa, että Greenpeace sekä useat paikalliset ympäristö- ja ihmisoikeusjärjestöt kampanjoivat myös Kaakkois-Aasiassa kattavan ja tehokkaasti valvotnu hakkuukiellon puolesta.

kansalaisjärjestöt  palmuöljy 
Viite