Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Risupaketista paljastui ikävä yllätys

1.2.2011 12.49

Lasse Leipola

Puun energiakäyttö heikentää Suomen metsien hiilinieluja, arvioi Suomen ympäristökeskuksen tuore tutkimus. Lähivuosien tavoitteena on lisätä voimakkaasti puun energiakäyttöä ja vähentää siten muun muassa kivihiilen ja maakaasun käyttöä.

Fossiilisten polttoaineiden korvaamisen puulla on ajateltu leikkaavan merkittävästi päästöjä. Uuden tutkimuksen mukaan vaikutus on kuitenkin luultua pienempi. Vaikka kaadettujen puiden tilalle kasvaa uusia puita, jotka sitovat hiilidioksidia, heikkenee maaperän kyky sitoa hiiltä.

”Energiantuotantoon käytettävät hakkuutähteet, oksat, ensiharvennuspuu ja kannot, varastoisivat hiiltä pitkään, jos ne jätettäisiin metsään lahoamaan. Hiilen varastoinnilla saavutettava ilmastohyöty on samankaltainen kuin esimerkiksi pitkäikäisissä puusta valmistetuissa tuotteissa”, sanoo johtava tutkija Jari Liski Syken tiedotteessa.

Suomen tavoitteena on lisätä puubiomassan energiakäyttöä nykyisestä noin 5 miljoonasta kuutiometristä 13,5 miljoonaan kuutiometriin vuoteen 2020 mennessä. Tutkimuksessa arvioidaan tämän heikentävän Suomen hiilinielua noin 6,2 miljoonalla hiilidioksiditonnilla.

Uudenkin tutkimuksen valossa siirtyminen fossiilisista polttoaineista puuenergiaan vähentää päästöjä, mutta kokonaisvaikutus on 40–80 prosenttia pienempi kuin on aiemmin arvioitu.

ilmastonmuutos  bioenergia  metsät  päästöt  hiilinielut 
Viite