Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ratkoja. Pekka Haavisto uskoo, että valikoivampi asepalvelus ratkaisisi Suomen nykyisen asepalveluksen ongelmat.

Ratkoja. Pekka Haavisto uskoo, että valikoivampi asepalvelus ratkaisisi Suomen nykyisen asepalveluksen ongelmat.

Ruotsin päätös avasi keskustelun asepalveluksesta

17.6.2009 8.13

Noora Jussila

Ruotsi päätti eilen tiistaina lakkauttaa yleisen asevelvollisuuden ja siirtyä vuoteen 2014 mennessä 50 000 sotilaan ammattiarmeijaan.

Kansanedustaja, puolustus- ja ulkoasiainvaliokuntien jäsenen Pekka Haaviston (vihr) mukaan asepalveluksen tulevaisuudesta pitäisi puhua myös Suomessa.

"Tätä keskustelua ei Suomessa vielä kunnolla ole avattu ja se on sääli", Haavisto sanoo.

Euroopassa vain Suomessa, Kreikassa ja Kyproksella asepalveluksen käy lähtökohtaisesti koko ikäluokka. Suomen järjestelmässä on Haaviston mukaan kaksi suurta ongelmaa.

"Meillä on suuri sodanajan reservi, jonka uskottavuus kärsii siitä, että aseet ja suojavarusteet ovat niin kalliita, ettei niitä pystytä hankkimaan kaikille. Toinen ongelma on suuri keskeyttäneiden määrä, yli kymmenen prosenttia keskeyttää. Koulutuksessa on hukkakäyntiä", Haavisto sanoo.

Hänen mukaansa ainoa ratkaisu ongelmiin on valikoiva asepalvelus.

Myös tekninen kehitys on ajanut Haaviston mukaan yleisen asepalveluksen ohi. Sodista ja kriiseistä on tullut hightechiä.

Suomessa suurta sodanajan reserviä on perusteltu sillä, että maa on harvaan asuttu ja meillä on paljon pinta-alaa, jota pitää puolustaa miesvoimalla. Haavisto uskoo kuitenkin tulevaisuudessa myös maa-alueiden ja ilmatilan valvonnan olevan teknologian ansiosta helpompaa.

Haavisto muistuttaa, että nyt sekä Ruotsi että Venäjä ovat siirtymässä palkka-armeijaan.

"Tämä on vallitseva trendi maailmalla ja se osittain johtuu teknisestä kehityksestä. Sotilas on yhä enemmän ammatti, koska vaatimustaso on suuri ja vaatii enemmän koulutusta."
Viite