Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

kth.se

Lab-on-DVD.
Minilabra. Ruotsissa kehitetty DVD-laboratorio voi mullistaa HIV:n vastaisen taistelun.kth.se

Minilabra. Ruotsissa kehitetty DVD-laboratorio voi mullistaa HIV:n vastaisen taistelun.

Ruotsissa keksittiin käyttää DVD-levyjä HIV:n vastaisessa taistelussa

8.5.2013 9.00

Lasse Leipola

DVD-levyt ja -soittimet voivat mullistaa HIV:n vastaisen taistelun kehitysmaissa. Ruotsin kuninkaallisessa KTH-teknologiainstituutissa on kehitetty DVD-teknologiaan perustuva menetelmä, joka mahdollistaa edulliset ja nopeat HIV ja Aids -tutkimukset.

SciDev-sivuston mukaan menetelmä toimii siten, että osittain läpinäkyvälle DVD-levylle laitetaan verinäyte, tämän jälkeen levy syötetään muokattuun soittimeen, joka lukee levyn läpi tulevaa valoa ja lähettää kuvaa tietokoneelle.

RSC-sivustolla julkaistun tutkimuksen tiivistelmän mukaan soittimeen on lisätty muun muassa mahdollisuus lämpötilan ja pyörimisnopeuden hallintaan. Lab-on-DVD:ksi ristityllä menetelmällä päästään jopa yhden mikrometrin kuvantarkkuuteen.

Lab-on-DVD -yksikön hinta on vain noin 200 dollaria, kun vastaaviin tuloksiin on aiemmin päästy vain kymmenien tuhansien dollarien hintaisella laitteistolla.

”Edullisen hinnan ansiosta teknologia soveltuu kliinisen tutkimuksen työkaluksi, joka voidaan viedä lähelle potilasta. Ja koska tulos tulee äärimmäisen nopeasti, potilaan ei tarvitse mennä kotiin odottamaan tulosta vaan hän saa tuloksen lääkäriltään ensivisiitillä”, tutkimusryhmää johtanut Aman Russom sanoo KTH:n sivuilla.

tutkimus  kehitysyhteistyö  sairaudet 
Viite