Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Posiva Oy / Jussi Partanen

Posivan Onkalo.
Mahtuisiko kuitenkin? Posivan mukaan Fennovoiman jätteet eivät mahdu Olkiluotoon rakennettavaan Onkaloon.Posiva Oy / Jussi Partanen

Mahtuisiko kuitenkin? Posivan mukaan Fennovoiman jätteet eivät mahdu Olkiluotoon rakennettavaan Onkaloon.

Sähkön vienti ja jätteet ydinvoiman suurimmat kysymysmerkit

19.5.2010 10.04

Lasse Leipola

Uusia ydinvoimaloita koskeva lähetekeskustelu päättyi eduskunnassa eilen tiistaina. Suurimmat kysymykset uusien ydinvoimaloiden suhteen liittyvät sähkön vientiin ja ydinjätteen loppusijoitukseen.

Työ- ja elinkeinoministeriön teollisuusneuvos Arto Lepistö arvioi eilen Ylen haastattelussa, että valtaosa toisen uuden ydinvoimalan sähköstä menee vientiin. Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk) myönsi tämän ja muistutti, että sähköä tarvitsee toisinaan myös tuoda, vaikka kaksi ydinvoimalaa rakennettaisiinkin.

Eilisen eduskuntakäsittelyn pääpaino oli Fennovoiman havitteleman voimalan jätteissä.

”Ainakin minua huolestuttaa nyt se otettu linja, että Fennovoiman lupaa ollaan antamassa tilanteessa, jossa lopullinen ratkaisu siitä, minne yritys jätteensä hautaa, puuttuu. Tämä tuntuu melko vastuuttomalta”, sanoi vihreiden Pekka Haavisto.

Pekkarinen puolusti hallituksen ratkaisua, jonka mukaan Fennovoimalla on kuusi vuotta aikaa selvittää, mihin se ydinjätteensä laittaa.

”Voidaanko me niin kuin ihan vakavasti ajatella sitä, että maailmassa missään olisi käytössä sellainen menettely, jossa hakijan, joka pääsee hakemaan ydinvoimalaitoslupaa, pitää ensiksi rakentaa miljardilla eurolla se onkalo, mihin joskus 50 vuoden päästä loppusijoitetaan se ydinjäte, jota sitten syntyy 40-50 vuoden aikana?”, Pekkarinen sanoi.

”Eihän se nyt näin voi olla, eikä koskaan ennen ole ollutkaan näin.”

Myös vihreiden roolista hallituksessa käytiin tiukkaa keskustelua.

”Ikään kuin se uusiutuva olisi ollut vihreitten rakentama ja tämä kaikki muu on meidän kaikkien muiden. Minä valitettavasti joudun sanomaan, että vihreät ulkoistivat itsensä pois tosiasiassa sekä tämän uusiutuvan että tämän ydinvoiman, myös uusiutuvan energian, rakentamistyöstä näitten viimeisten viikkojen aikaan”, sanoi Pekkarinen.

”Näinhän nyt asiat eivät ole. Me toki ydinvoimaratkaisuja vastustamme, mutta uusiutuvapaketissa olemme pääosin olleet mukana ja pidämme näitä linjauksia siltä osin hyvinä”, vastasi vihreiden Timo Juurikkala.

Seuraavaksi Teollisuuden Voiman ja Fennovoiman ydinvoimaluvat menevät talousvaliokunnan käsittelyyn. Tavoitteena on, että luvista päätetään vielä ennen juhannusta.

ydinvoima 
Viite