Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sara Eklund.
Kulttuuritulokas. Toimialajohtaja Sara Eklundin mukaan uusiutuvan energian ostajat ovat yleensä kiinnostuneita myös kulttuurista.

Kulttuuritulokas. Toimialajohtaja Sara Eklundin mukaan uusiutuvan energian ostajat ovat yleensä kiinnostuneita myös kulttuurista.

Sähköyhtiö Kraft & Kultur myy kilowatteja ja kulttuuria

1.3.2010 11.32

Riikka Suominen

Energia- ja kulttuuribisnestä yhdistelevä, Ruotsissa toimiva Kraft & Kultur -energiayhtiö laajentaa maaliskuussa aikakauslehtitoimintaansa Suomeen.

Uusiutuvaa energiaa myyvä yhtiö on edennyt Suomen sähkömarkkinoilla rivakasti. Puolitoista vuotta sitten Suomeen rantautunut yhtiö toimittaa nyt sähköä 16 000 yksityistaloudelle, tuhannelle yritykselle ja neljälle kunnalle.

Toimialajohtaja Sara Eklund määrittelee yrityksen ”elämäntyyliyhtiöksi”.

Hänen mukaansa erikoisen tuotevalikoiman taustalla on kymmenen vuotta sitten Ruotsissa tehty markkinatutkimus, jossa yhtiö selvitti, mikä yhdistää kaikkia uusiutuvasta energiasta kiinnostuneita asiakkaita. Vastaus oli, että he ovat kiinnostuneita myös kulttuurista.

Tällä hetkellä yritys työllistää Suomessa 25 henkilöä, joista puolet kokopäiväisesti. Luku on kasvussa.

Kraft & Kultur julkaisee kahta lehteä: kulttuuriin keskittyvää Voltairea ja aktiivista perhe-elämää käsittelevää Äventyrliga familjeria.

Maaliskuusta alkaen yrityksen suomalaisasiakkaille postitetaan lehdet vuorokuukausin.

”Nämä eivät ole asiakaslehtiä vaan kunnianhimoisesti tehtyjä omia tuotteitaan”, Eklund kuvailee. Vuoden 2010 aikana yritys julkaisee suomenkielisen asiakaslehden, joka ruotsalaisversioiden tavoin saattaa tulla myös irtonumeromyyntiin.

Voltaire mainostaa itseään Ruotsin suurimpana kulttuuriin keskittyvänä verkkolehtenä. Tavoitteet Suomen lehtimarkkinoiden suhteen ovat vasta muotoutumassa.

Aikakauslehtien lisäksi Kraft & Kultur julkaisee ja myy kirjoja sekä pyörittää netissä ekokauppaa ja opiskelumateriaalisivustoa. Kulttuuritoiminnan liikevaihto kasvaa tänä vuonna yhdeksästä miljoonasta eurosta 14,3 miljoonaan euroon, ja se on sähköyhtiölle kannattava bisnes.

”Kulttuuri ei kuormita sähkön hintaa vaan myötävaikuttaa kokonaisuuteen”, sanoo Sara Eklund.

Hänestä on luontevaa, että sähköä ja kulttuurielämyksiä voi ostaa samasta paikasta.

”Huomaamme, että Suomessakin yhä useammat haluavat keskittää ostonsa yrityksiin, jotka vastaavat heidän arvojaan.”

Yritys vaikuttaa myös yhteiskunnallisesti: syksyllä se käynnisti kaksivuotisen puroprojektin, jossa yhtiö kunnostaa pienvesiä Pohjanmaalla ja Satakunnassa yhdessä Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa.

Kraft & Kultur

  • Pohjoismaiden suurin vain uusiutuvaa energiaa myyvä yhtiö
  • Ruotsin viidenneksi suurin energianmyyjä
  • Omistaja norjalainen vesi- ja tuulivoimayhtiö Troms Kraft
  • Liikevaihto vuonna 2008 hieman yli 100 miljoonaa euroa, liikevoitto 2,3 miljoonaa euroa
Viite