Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / Rita Willaert (CC-BY-NC)

Karjaa Khartumissa.
Khartumin karjaa. Karjatalouden yleistymisen pelätään johtavan tautiepidemioihin muun muassa Afrikassa.Flickr / Rita Willaert (CC-BY-NC)

Khartumin karjaa. Karjatalouden yleistymisen pelätään johtavan tautiepidemioihin muun muassa Afrikassa.

Saavatko tuhoisat tautiepidemiat jatkoa?

14.2.2011 11.48

Lasse Leipola

Eläintuotannon yleistyminen lisää maailmanlaajuisten tautiepidemioiden riskiä, arvioi tuore raportti.

Kansainvälisen karjatalouden tutkimusinstituutin ILRI:n raportissa muistutetaan muun muassa H5N1-lintuinfluenssasta sekä sitä edeltäneestä Sars-epidemiasta, jotka molemmat siirtyivät eläimistä ihmisiin.

Ihmisiin siirtyviä tauteja välittömämpi ongelma on kuitenkin tautien vaikutus ruuantuotantoon. Erityisessä vaarassa ovat kehitysmaat, joissa ruokatuotanto ja väestön ravinnonsaanti ovat jo muutenkin heikoissa kantimissa.

”Rikkaat maat pystyvät hoitamaan karjataudit tehokkaasti, mutta Afrikassa ja Aasiassa eläinlääkinnän taso on jäänyt pahasti jälkeen karjatuotannon kiihdyttyä”, sanoo tutkimusjohtaja John McDermott instituutin tiedotteessa.

terveys  maatalous  kehitysmaat  karjatalous 




Viite