Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Juha Taskinen / SLL

Saimaannorppakortti.
Sähköinen avustus. SLL:n sivuilta voi lähettää kaverille sähköisen muistutuksen saimaannorpan hädästä. Juha Taskinen / SLL

Sähköinen avustus. SLL:n sivuilta voi lähettää kaverille sähköisen muistutuksen saimaannorpan hädästä.

Saimaannorpasta tuli taas suojelijoiden lemmikki

30.3.2009 12.14

Vihreä Lanka

Helsingissä järjestetään lauantaina mielenosoitus, jossa vaaditaan verkkokalastuskieltoa saimaannorppien pesimäalueelle. Vuosittain noin puolet saimaannorpan poikasista, eli kuuteista, kuolee kalastajien verkkoihin.

”Suomella ei ole mahdollisuutta heittää kruunaa ja klaavaa saimaannorpan elämällä. Kalastuksen kieltäminen on norpan ainoa tehokas norpan suojelukeino”, sanoo Ilpo Kuronen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Valmisteilla oleva kalastusasetus on nostanut järjestön logossakin esiintyvän eläimen taas luonnonsuojelun keskipisteeksi. Järjestö avasi tänään maanantaina Pelastetaan edes Norppa! -kampanjasivut.

Suomen luonnonsuojeluliitto esittää viiden vuoden verkkokalastuskieltoa ajalle 15.4.–30.6. Muu kalastus, esimerkiksi nuotilla, troolilla, viehepyydyksillä, matosiimalla, katiskoilla ja tietyn mallisilla rysillä, olisi sallittu.

Aiemmin maaliskuussa joukko kansanedustajia allekirjoitti kirjallisen kysymyksen, jolla maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilaa pyydettiin selvittämään verkkokalastuksen kieltämistä saimaannorpan pesimäalueilla.

Ministerin antaman vastauksen mukaan nykyisiä rajoituksia verkkokalastukseen ollaan laajentamassa ja tarkentamassa, mutta täyskieltoa ei ole tulossa.

Saimaannorppien määrä on kasvanut 1980-luvun jälkeen 150–190 yksilöstä noin 260 yksilöön. Parhaimmillaan norppia oli vuonna 2006 noin 280 yksilöä, mutta leudot talvet ovat kääntäneet määrän jälleen laskuun.

luonnonsuojelu 
Viite