Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Euroopan parlamentti

Saksan Obama. Myös Özdemirin taustasta muistuttavat vain nimi ja ulkonäkö. Euroopan parlamentti

Saksan Obama. Myös Özdemirin taustasta muistuttavat vain nimi ja ulkonäkö.

Saksa sai oman Obamansa

19.11.2008 11.07

Terhi Brusin

Saksalaiset saivat ensimmäisen siirtolaistaustaisen puoluejohtajan, kun Saksan vihreät valitsivat viikonvaihteessa uudeksi puheenjohtajakseen turkkilaistaustaisen Cem Özdemirin.

Özdemir oli vuonna 1994 ensimmäinen Saksan liittopäiville valittu siirtolaistaustainen kansanedustaja. Vuodesta 2004 hän on ollut europarlamentin vihreän ryhmän jäsen.

Saksalaisessa ja ulkomaisessa mediassa Özdemiristä on yritetty tehdä Saksan Obamaa. Puoluekokouksessa nähtiin rintanappeja, joissa luki "Yes, we Cem".

Toisaalta hehkutusta on myös arvosteltu, sillä todellisuudessa turkkilaisinta Özdemirissä ovat nimi ja ulkonäkö. Siirtolaisten perillisiä on nykyään joka puolueessa.

Verrattuna siihen, että Saksan liittokansleriksi on noussut itäsaksalainen nainen ja pääkaupunki Berliinin pormestariksi julkihomo, vihreiden valinta ei ollut kovinkaan järisyttävä.

Joulukuussa 43 täyttävä Cem Özdemir on syntynyt Baden-Württembergin osavaltiossa Lounais-Saksassa. Lastentarhanopettajan ja sosiaalipedagogin koulutuksen hankkineen Özdemiriin vahemmat ovat turkkilaisia siirtotyöläisiä.

Özdemir itse ei halua tehdä syntyperästään suurta numeroa.

Vaalipuheessaan hän sanoi haluavansa välttää turhia luokitteluja ja "ottaa kaikki mukaan, tulivatpa he sitten Kazakstanista tai Anatoliasta tai taistelivatko jo roomalaisia vastaan Teutoburgin metsässä".

Saksan vihreissä Özdemir on selkeästi reaalipoliittista siipeä. Tärkeimmiksi poliittisiksi teemoikseen hän on määritellyt sosiaalisen oikeudenmukaisuuden sekä koulutuksen. Hän haluaa vihreiden olevan muidenkin kuin koulutetun keskiluokan puolue.

Özdemirin rinnalla vihreiden toisena puheenjohtajana jatkaa puolueen vasempaan siipeen kuuluva Claudia Roth.

 
Viite