Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Saksalla on paikattavanaan valtaisa energia-aukko

10.5.2012 14.04

Jukka Vahti

Euroopan talousveturi Saksa on päättänyt ajaa ydinvoimalansa alas vuoteen 2022 mennessä. Ennen alasajopäätöstä Saksa sai 23 prosenttia sähköstään ydinvoimasta. Vielä on auki, miten aukko käytännössä täytetään.

Kristillisdemokraatteja edustava liittokansleri Angela Merkel tapasi viime viikolla maan suurimpien energiayhtiöiden ja työmarkkinajärjestöjen johtajia sekä energialobbareita. EurActiv-sivuston haastatteleman kokouslähteen mukaan tapaamisessa päästiin yhteisymmärrykseen siitä, että vuoteen 2020 mennessä maan energiavaje on 10 gigawatin luokkaa. Siitä, miten vaje täytetään, ei löytynyt yhteistä näkemystä.

Esimerkiksi tuulivoiman hyödyntämisen tulppana on Saksassa ajoittain ollut vanhentunut sähköverkko. Tämän vuoksi tuulisähkö ei ole liikkunut Pohjois-Saksasta Etelä-Saksaan kysynnän tahdissa.

Saksan vihreiden puheenjohtaja Cem Özdemir tuomitsi tuoreeltaan Merkelin järjestämän tapaamisen poliittiseksi show´ksi.

”Televisioon suunnatulla näytöstapaamisella muutamaa päivää ennen osavaltiovaaleja ei rakenneta Saksaan metriäkään korkeajänniteverkkoa, tutkita akkuteknologiaa tai paranneta vanhojen rakennusten energiatehokkuutta”, Özdemir kommentoi tapaamista saksalaisen ARD-televisiokanavan uutisten mukaan.
Viite