Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Saksan vihreiden vaalimenestys.
Nousussa. Saksan vihreät ovat matkalla kaikkien aikojen tulokseen.

Nousussa. Saksan vihreät ovat matkalla kaikkien aikojen tulokseen.

Saksan vihreät hakevat vaalivoittoa lupaamalla lisää veroja

30.5.2013 12.38

Lasse Leipola

Sosiaalinen oikeudenmukaisus on yksi Saksassa ensi syyskuussa järjestettävien parlamenttivaalien teemoista. Asia nousi otsikoihin, kun huhtikuussa paljastui, että Bayern Münchenin toimitusjohtaja Uli Hoeness on kiertänyt veroja sveitsiläisen pankkitilinsä kautta.

Tapaus käynnisti keskustelun siitä, osallistuvatko Saksan rikkaimmat riittävästi verotalkoisiin. Tuoreiden selvitysten mukaan jopa kolme neljästä saksalaisesta kokee, ettei maan verojärjestelmä ole oikeudenmukainen.

Maan vihreät osuivatkin ajan hermoon hyväksymällä huhtikuussa vaaliohjelman, jossa asetetaan tavoitteeksi nostaa selvästi niiden tuloveroa, jotka tienaavat yli 60 000 euroa vuodessa. Lisäksi yli miljoonan euron omaisuuteen kohdistettaisiin 1,5 prosentin kertaluontoinen vero.

”Haluamme tehdä nämä uudistukset paitsi ideologisista syistä, myös siksi, että julkisen rahankäytön on kasvettava. Olemme viimeisen 10–15 vuoden aikana leikanneet liian paljon esimerkiksi koulutuksesta ja sosiaalitoimesta”, puoluehallituksen jäsen Malte Spitz sanoo.

Osana veropakettia vihreät poistaisivat verohelpotukset, jotka on kohdistettu ainoastaan heteroaviopareille.

”Avioparit ovat voineet jakaa henkilökohtaiset tulonsa keskenään siten, että molempien veroprosentit jäävät mahdollisemman pieniksi. Tämä on myös kannustanut naisia jäämään kotiin, koska heidän olisi pitänyt tienata heti hyvin, jotta talouden tulot kasvavat merkittävästi”, Spitz sanoo.

Vuoden 2009 vaaleissa Saksan vihreät ylsivät ensimmäistä kertaa hieman yli kymmenen prosentin kannatukseen. Kannatus on sittemmin jatkanut kasvuaan ja syyskuun vaaleihin gallupit enteilevät puolueelle 12–17 prosentin kannatusta.

Liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattinen CDU-puolue on vahvistanut asemiaan Saksan suurimpana puolueena, mutta sen hallituskumppani, keskustaoikeistolainen FDP, uhkaa jäädä äänikynnyksen alle. Tämän vuoksi CDU voi joutua etsimään uutta kumppania. Todennäköisin vaihtoehto on suuri koalitio sosiaalidemokraattien kanssa.

Gallupien perustella myös CDU:n ja vihreiden hallitus riittäisi enemmistöön. Spitz pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että vihreät päätyisivät samaan hallitukseen CDU:n kanssa.

”Emme lähde koalitioon vain saadaksemme valtaa, jos emme saa edistettyä tavoitteitamme. Tästä syystä en usko, että koalitio on konservatiivien kanssa on mahdollinen”, Spitz sanoo.

Paluu vuosituhannen vaihteen punavihreään hallitukseen olisi ainakin veropolitiikan näkökulmasta mahdollinen, sillä myös demaripuolue SPD on esittänyt varakkaimpien verojen kiristämistä – tosin selvästi vihreitä maltillisemmin. CDU:n vahvan aseman vuoksi se tosin edellyttäisi kovaa loppukiriä molemmilta puolueilta.

Oman lusikkansa soppaan työntää tällä kertaa myös eurokriitikkojen AfD, joka voi viimeisten kuukausien aikana syödä Merkelin puolueen kannatusta ja nousta yli äänikynnyksen.

vihreät  saksa 


Lisää aiheesta:Viite