Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors / Keksi

Saksan vihreät Suomessa.
Julisteen mallia. Saksan vihreiden puoluesihteeri Steffi Lemke (vas.), toimistopäällkkö Lars KreiselerMikael Ahlfors / Keksi

Julisteen mallia. Saksan vihreiden puoluesihteeri Steffi Lemke (vas.), toimistopäällkkö Lars Kreiseler

Saksan vihreät haluaa eroon ydinvoimasta kuudessa vuodessa

15.4.2011 10.51

Mari Valkonen

Suuren gallup-nousun tehnyt Saksan vihreät haluavat maan luopuvan kokonaan ydinvoimasta vuoteen 2017 mennessä.

Suuret ydinvoimanvastaiset mielenosoitukset ja Fukushiman onnettomuus ovat nostaneet vihreät kolmen prosenttiyksikön päähän Saksan suurimmasta puolueesta kristillisdemokraateista. Vihreiden kannatus on tuoreen gallupin mukaan 27 prosenttia.

”Laskelmiemme mukaan voimme olla mukana maan hallituksessa vuoden 2013 liittovaltiovaalien jälkeen, ja jos saamme aikaan hyvän vihreän hallituksen, voimme luopua ydinvoimasta hallituskauden loppuun mennessä”, Saksan vihreiden puoluesihteeri Steffi Lemke sanoo.

Saksan vihreät saavuttivat maaliskuussa historiallisen vaalivoiton Baden-Würtenbergin osavaltiossa, jota konservatiivinen CDU on hallinnut 58 vuotta. Vihreät muodostavat hallituksen sosiaalidemokraattien kanssa, ja pääministeriksi nousee vihreiden Winfried Kretschmann.

”Olemme saavuttaneet rajapyykin, jota voi verrata ainoastaan vuoteen 1983, jolloin vihreät pääsi kansalliseen parlamenttiin”, Lemke sanoo.

Saksassa käydään tänä vuonna yhteensä seitsemät osavaltiovaalit. Vihreät pääsi hallitukseen myös Rheinland-Pfalzissa, mutta pääministerin salkku meni demareille.

Syyskuussa äänestetään Berliinissä, josta vihreille on ennakoitu toista pääministerin paikkaa. Vihreät johtaa mielipidetiedustelujen mukaan Berliinissä 29 prosentin kannatuksella.

Vihreiden suosio lähti Saksassa jyrkkään nousuun Japanin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen.

Lemke ja Saksan vihreiden kampanjapäällikkö Robert Heinrich kuitenkin kiistävät, että suosio johtuisi Fukushimasta.

”Kannatuksemme kyllä nousi onnettomuuden jälkeen, mutta emme koskaan olisi saavuttanut tällaista kannatusta, jos emme olisi osoittaneet niin laajasti mieltämme ydinvoimaa vastaan viimeisen kolmenkymmenen vuoden ajan ja erityisesti viime vuonna”, sanoo Lemke.

Lemken mukaan puolue on saanut uusia kannattajia etenkin nukkuvista, ensimmäistä kertaa äänestävistä ja demareista.

ydinvoima  vihreät  Saksa 


Lisää aiheesta:Viite