Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Satu Haapanen: Tolkkua tekijänoikeuksiin!

1.8.2011 9.28

Saija Räsänen

Vihreiden kansanedustajan Satu Haapasen mielestä tekijällä on oltava omistusoikeus luovan työnsä tuotteisiin, ja hänen on saatava siitä korvaus. Haapanen kaipaa blogissaan tekijänoikeuslainsäädännön selkiyttämistä.

"Kaksi isoa ongelmaa näyttäisi liittyvän valvontaan: se, kenellä on oikeus valvoa kansalaisen tietoliikennettä ja se, kuka tekijänoikeusrikkomukset arvioi ja tuomitsee", Haapanen kirjoittaa.

Haapanen mainitsee esimerkiksi tekijänoikeuksien hankalasta soveltamisesta tapauksen, jossa pohjalainen nainen joutui vaikeuksiin Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK:n kanssa toisen henkilön käytettyä hänen langatonta verkkoaan tiedostojen jakoon.

Lopulta TTVK vaati naiselta 6 000 euron korvauksia erilaisille tekijänoikeuksien omistajille. Haapasen mielestä tilannetta voisi verrata polkupyörän lainaamiseen, jos lainaaja ajaa naapurin kukkapenkkiin aiheuttaen tuhoa.

"Kuka on vastuussa´kukkapenkkiin ajosta´? Pyörän omistaja vai sen lainaaja? Nainenko, jonka langatonta yhteyttä on käytetty vai tiedostoja luvattomasti jaellut henkilö?" Haapanen ihmettelee.

Haapanen pitää tärkeänä, että tekijänoikeuksia valvotaan, koska kysymys on henkisen omaisuuden valvonnasta. Sähköisen viestinnän valvonta olisi pidettävä viranomaisilla, eikä sitä Haapasen mielestä saisi siirtää yksityisille kansalaisten oikeusturvan takia.

työelämä  tekijänoikeudet 




Viite