Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tiina Jutila / Vihreät

Satu Hassi
Ei listoja. Satu Hassin mielestä äänestäjien pitää päästä valitsemaan ehdokkaansa jatkossakin. Tiina Jutila / Vihreät

Ei listoja. Satu Hassin mielestä äänestäjien pitää päästä valitsemaan ehdokkaansa jatkossakin.

Satu Hassi ei kaipaa listavaaleja Suomeen

22.5.2009 11.06

Jukka Vahti

Julkkisehdokkaat jyräävät eri tiedotusvälineiden tekemissä selvityksissä siitä, ketkä eurovaaliehdokkaista ovat suomalaisille tutuimpia. Samaan aikaan moni on ollut huolissaan pätevimpien mahdollisten ehdokkaiden pärjäämisestä.

Ratkaisuksi on tarjottu monissa maissa käytössä olevia listavaaleja. Niissä puolueet asettavat ehdokkaansa tärkeysjärjestykseen, ja äänestäjän päätettäväksi jää se, mille puolueelle hän haluaa äänensä antaa.

Europarlamentaarikon, vihreiden eurovaaliehdokkaan Satu Hassin kaltaiset asiantuntijapoliitikot pääsisivät puolueiden listoilla korkealle. Silti Hassi ei halua muuttaa nykyjärjestelmää.

"Listavaalit varmasti karsisivat julkkisehdokkaat pois, mutta toisaalta ne vähentäisivät vaalien mielenkiintoa kansalaisten kannalta. Äänestysaktiivisuus voisi entisestäänkin laskea", Hassi sanoo.

Helsingin Sanomat kertoi tänään, että kaksi kolmasosaa suomalaisista haluaa antaa äänensä tietylle ehdokkaalle puolueen sijaan. Vaikka Hassi ei kaipaa puolueiden vaalilistoja, on nykysysteemikin hänen mielestään ehdokkaille hyvin vaativa.

"Ehdokkaan täytyy kampanjoida koko maassa, johon käytännössä menee aika paljon omaa rahaa. Jos voi olla täysin varma läpimenostaan, voi ajatella vaalikampanjan hintaa sijoituksena. Mutta jos ei tule valituksi, se on sitten loppuelämän kannalta hukkaan heitettyä rahaa", Hassi sanoo.

eurovaalit 




Viite