Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Satu Hassi: Noloa, ettei Suomi kiellä rypäleaseita

9.7.2010 9.32

Saija Räsänen

Euroopan parlamentti hyväksyi eilen torstaina rypäleaseet kieltävän Oslon sopimuksen. Yli puolet maailman maista on allekirjoittanut sopimuksen, mutta Suomi ei kuulu tähän joukkoon. Sen sijaan Suomi on hankkinut viime vuosina lisää rypäleaseita.

"Kaikki muut pohjoismaat ja suurin osa EU-maista on mukana sopimuksessa. Suomen kannalta on noloa, että jättäydymme ulkopuolelle", sanoo vihreä europarlamentaarikko Satu Hassi vihreiden tiedotteessa.

Sopimuksesta poisjääntiä on aiemmin perusteltu Suomessa sillä, että rypäleaseille ei ole nähty korvaavaa vaihtoehtoa. Hassi toivoo, että Suomi arvioisi tilannetta uudestaan EU-parlamentin päätöksen jälkeen.

Nyt allekirjoitettu sopimus astuu voimaan elokuun alussa. Sopimus kieltää rypäleaseiden käytön, tuotannon, varastoinnin ja viennin.

Rypäleaseita pidetään erityisen julmina niiden tuhovoiman vuoksi. Ne ovat ammuksia, jotka sisältävät kymmenistä satoihin pienempiä tytärpommeja. Koska useimmissa ammuksista ei ole ohjausjärjestelmää, ne voivat lentää tuulen mukana kauas kohteestaan ja levitä laajalle alueelle.

Suomen lisäksi Viro, Kreikka, Latvia, Puola, Romania ja Slovakia ovat jättäytyneet toistaiseksi sopimuksen ulkopuolelle. Parlamentin päätöslauselma vaatii kaikkia ulkopuolelle jääneitä maita tulemaan viipymättä mukaan sopimukseen.

euroopan unioni  aseet 
Viite