Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Liikaa päästöjä. Suomessa rekisteröidään enemmän hiilidioksidia päästäviä autoja kuin muualla EU-alueella.Sammeli Heikkinen

Liikaa päästöjä. Suomessa rekisteröidään enemmän hiilidioksidia päästäviä autoja kuin muualla EU-alueella.

Seitsemän maata saavuttanut päästötavoitteen - Suomi vielä kaukana

2.8.2012 14.37

Sammeli Heikkinen

Suomalaiset ostavat suuripäästöisempiä autoja kuin muut eurooppalaiset.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin mukaan tämän vuoden ensipuoliskolla Suomessa rekisteröityjen uusien henkilöautojen keskimääräinen hiilidioksidipäästö oli noin 142 grammaa kilometrillä. Koko EU:n alueella ensirekisteröityjen autojen keskipäästö oli viime vuonna noin 136 grammaa kilometriltä.

Merkittävä raja on 130 grammaa kilometriltä, sillä EU:n tavoite on, että vuonna 2015 rekisteröitävien autojen keskimääräinen hiilidioksidipäästö on korkeintaan tuo. Rajan saavuttaminen ei ole mahdotonta, sillä Tanskassa, Belgiassa, Ranskassa, Maltalla, Irlannissa, Alankomaissa ja Portugalissa se tehtiin jo viime vuonna.

Johtava asiantuntija Katja Lohko-Soner Trafista arvioi, että Suomella on vielä tekemistä, jos 130 gramman raja halutaan alittaa 2015.

"Aikaa on enää kolme vuotta, matkaa paljon."

Nykyinen päästöjen vähenemistahti ei riitä, sillä viime vuoteen verrattuna henkilöautojen keskipäästö on alentunut vain 2,6 prosenttia.

"Toisaalta ihmisten ostokäyttäytymistä on vaikea arvioida. Eli miten paljon esimerkiksi ympäristöasiat vaikuttavat. On myös hyvä huomioida, että polttoaineiden hinta tuskin tulee laskemaan, mikä varmaan lisää vähän kuluttavien ja pienien autojen suosiota", Lohko-Soner pohtii.

liikenne  päästöt 
Viite