Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Selonteko testamenttaa kehityspolitiikkaa seuraaville hallituksille

8.5.2014 14.27

Lasse Leipola

Hallitus on hyväksynyt Suomen historian ensimmäisen kehityspoliittisen selonteon. Sen mukaan kehitysyhteistyö on tehokkainta silloin, kun ihmiset saavat sen kautta mahdollisuuden itse parantaa hyvinvointiaan ja vaatia oikeuksiaan.

”Kehitysyhteistyöltä pitää odottaa tuloksia, aivan kuten muultakin toiminnalta, johon julkisia varoja käytetään. Meillä on nollatoleranssi väärinkäytöksille ja kaikki epäilyt tutkitaan. Kehityspolitiikkaan kuuluu kuitenkin myös laajaa yhteiskunnallista vaikuttamista esimerkiksi demokratian toteutumiseksi ja tätä ei ole aina helppo mitata”, kehitysministeri Pekka Haavisto sanoo ulkoministeriön tiedotteessa.

”Se tarkoittaa, että yhteistyön on lähdettävä kumppanimaan ja sen ihmisten omasta halusta ja tarpeista. Muutosta ei voi tuoda ulkopuolelta. Tämä on yhteistyön lähtökohta nykyään.”

Selonteossa todetaan, että viimeisen kahden vuosikymmenen aikana inhimillinen kehitys on edennyt maailmassa ennennäkemättömällä tavalla. Esimerkiksi äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus sekä äitiyskuolleisuus ovat puolittuneet ja yli kaksi miljardia ihmistä on saanut puhdasta vettä.

"Kunnia kehityksestä kuuluu erityisesti maille itselleen. Me olemme kuitenkin olleet osaltamme tukemassa tätä muutosta. Nyt ajankohtaista on esimerkiksi verotuksen kehittäminen ja tässä me voimme olla tukena. Monissa perinteisissä kumppanimaissamme on myös yhä enemmän mahdollisuuksia kaupalliseen yhteistyöhön", Haavisto sanoo.

Selonteossa ei oteta kantaa kehitysyhteistyön määrärahoihin lukuun ottamatta lyhyttä mainintaa siitä, että 0,7 prosentin osuus bruttokansantulosta on yhä tavoitteena. Aiemmin tänä keväänä hyväksytty kehysbudjetti kuitenkin leikkaa määrärahoja lähivuosina jopa 100 miljoonaa euroa. Päästökauppatulot voivat pehmentää pudotusta jonkin verran.

Selonteossa on myös vahvasti esillä tämän hallituksen kehityspolitiikkaan tuoma ihmisoikeusperustaisuus. Selontekoa, jossa korostetaan kehitysyhteistyön jatkuvuutta ja johdonmukaisuutta, voikin lukea viestinä tuleville hallituksille, jotka ratkaisevat Suomen kehitysyhteistyön tulevaisuuden.

kehitysyhteistyö 
Viite