Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Seuraa turkistarhausaloitteen käsittelyä suorana

22.5.2013 15.24

Päivi Hujakka


Maa- ja metsätalousvaliokunta
järjestää huomenna torstaina kello 9.30–11.30 kuulemistilaisuuden, joka lähetetään suorana internetissä. Kansalaisaloite on ensimmäinen laatuaan.

Eduskunnalle huhtikuussa luovutetun Turkistarhaton Suomi
-kansalaisaloitteen keränneet kansalaisjärjestöt vaativat valiokunnalta tekoja turkiseläinten puolesta.

Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloitteen keränneet eläinsuojeluliitto Animalia, SEY Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto, Oikeutta eläimille sekä Luonto-Liitto haluavat valiokunnan ottavan mietinnössään askeleita kohti turkistarhatonta Suomea.

"Euroopan tulevaisuus on turkistarhaton. Suomi ei voi ikuisesti
taistella tätä hyvää kehitystä vastaan, ja siksi Suomessakin
turkistarhaus päättyy ennemmin tai myöhemmin. Mikäli maa- ja metsätalousvaliokunta tuntee sekä sosiaalisen että eettisen vastuunsa, se tunnustaa tämän tosiasian ja ryhtyy valmistautumaan turkistarhattomaan Suomeen esimerkiksi kieltämällä uusien turkistarhojen perustamisen", sanoo Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara.

Valiokunnan enemmistö ei julkisuudessa esillä olleiden tietojen mukaan kannata turkistarhauksen kieltämistä. "Mikäli valiokunta ei kykene päättämään tarhauksen kieltämisestä, on sen vähintään parannettava turkiseläinten elinolosuhteita merkittävästi ja otettava hallitusohjelmaan kirjatun kaltaisia askeleita kohti turkistarhojen määrän vähentämistä", järjestöt sanovat tiedotteessaan.

"Turkistarhauksen lakkauttaminen Suomessa ja Euroopassa on myös tärkeä signaali Aasian turkismarkkinoille. Turkisten kysyntä Aasiassa vähenee, jos ja kun Eurooppa näyttää esimerkkiä siitä, että turkisteollisuus ei ole eettisesti hyväksyttävä elinkeino", kaksi viime vuotta Kiinassa asunut Tuomivaara muistuttaa.

Kansalaisaloitteen julkinen kuuleminen on seurattavissa eduskunnan verkkosivuilla osoitteessa www.eduskunta.fi/verkkolahetys.

turkistarhaus 
Viite